"От дистанцията на времето" – изложба на "Кукув ден" и "ДЕ"

Изложбата "От дистанцията на времето" на групите „Кукув ден" и „Де“ ще бъде открита на 27 април в Софийски арсеналМузей за съвременно изкуство, бул. „Черни връх“ № 2. Експозицията ще продължи до 5 юни.

Това е първата публична изява от проекта „Другото изкуство на София“, който се осъществява от сдружение „Изкуство в действие“ в партньорство с Център за неформално образование и културна дейност АЛОС. Проектът предвижда поредица от събития (изложби, презентации, прожекции), на които ще се представят артефакти и документации от алтернативния художествен живот на София от края на ХХ век.

Изложбата представя две от най-старите „авангардни“ ъндърграунд формации, функционирали от края на 70-те и основно през 80-те години на ХХ век в София. Това са група „Кукув ден“ и тандемът „ДЕ“. Концепциите на двете групи са различни, но дейността им тече паралелно до началото на политическата промяна и по своеобразен „авангарден“ начин се включва в нейното осъществяване.

В изложбата са представени картини, колажи, инсталации, както и документални материали – фотографии, видеозаписи, текстове, които отразяват духа на десетилетието преди и по време на промените.

Група „Кукув ден“ се смята за една от първите „авангардни“ интелектуални групи в България, свързани с развитието на българското съвременно изкуство. Появява се в средата на 70-те години на ХХ век, като нейни основатели са студенти от художествената академия, консерваторията и Софийски университет. Групата функционира до 1991 г. За периода на съществуването си малобройните й основни членове организират помежду си закрити изложби, пърформанси и дискусии за съвременно изкуство по теми, върху които тоталитарната власт е наложила идеологическо табу.

Те снимат любителски филми, провеждат ежегодни тематични карнавали, а три години преди политическата промяна издават ръчно списвана културно-информационна брошура с шеговит характер, за по-широк кръг свои приятели. Тяхното творчество не е пряко насочено срещу политическата конюнктура, но отразява необходимостта на младите автори от лична художествена позиция и свободна изява.

За да оцелее в тоталитарните условия, групата поставя себе си в състояние на „вътрешна емиграция“, в която членовете й обменят артистични идеи и информация, и търсят варианти за духовно оцеляване в рамките на затворен приятелски кръг.

Група „ДЕ“ („Динамична естетизация“) възниква през 1984 г., като творчески колектив, насочен към участие в конкурси, свързани с естетизирането на градската среда.

Скоро след създаването й участниците в групата – художниците Добрин Пейчев и Орлин Дворянов, се обособяват като акционистки тандем. Двамата си поставят за цел да осъществят преки художествени намеси в публичното пространство и предприемат рискования за времето си проект „Дело срещу преходността“. Във връзка с неговото провеждане те реализират продължителна серия от изложби, пърформанси и акции в природна и градска среда. В действията си често въвличат свои приятели, а също студенти и ученици. Емблематични за група „ДЕ“ са акциите „Мостове на изкуството“ (София, 1988), „Дванадесет крачки към светлината“ (с. Лозенец, 1988), „Пътят към вечното дърво“ (Габрово, 1988), „Мост на изкуството“ (Ловеч, 1989), „Разтварянето на пирамидата“ (София, 1989), „Мост към небето“ (София, 1989), „Отричане на шаблона“ (1989-1992) и др.

Проект „Другото изкуство на София“ се изпълнява от сдружение „Изкуство в действие“ в партньорство с Център за неформално образование и културна дейност АЛОС.

Проектът е съфинансиран по Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Сподели в: