„От Виена до Бродуей – класика от оперетата и мюзикъла” в Русенска опера

На 13.01.2013 година Държавна опера Русе ще представи на своите почитатели Новогодишен концерт–спектакъл „От Виена до Бродуей – класика от оперетата и мюзикъла”
Спектакълът обединява най–популярните шедьоври от световната оперетна и мюзикълна класика и среща на крайдунавската сцена прочути творци в областта на музикално-сценичното изкуство – режисьора Марио Николов и диригента – Юли Дамянов. Ценителите на оперетата и мюзикъла не за първи път имат удоволствието да се срещнат с този постановъчен екип. За такъв Концерт-спектакъл на Националния музикален театър в София, Марио Николов и Юли Дамянов бяха удостоени с най – високото отличие в областта на музикалното изкуство – „Кристална лира” за 2010 година. През май 2010 година същият творчески екип реализира на сцената на Националния музикален театър в София една от най – успешните постановки на световния хит „Царицата на чардаша”, която вече трети сезон се радва на
изключителното внимание на публиката.
Освен като режисьор, меломаните познават Марио Николов и като един от водещите български тенори. Гастролирал в цял свят, певецът е любим изпълнител на централните тенорови партии в спектаклите на Националния музикален театър. Русенската публика вече имаше възможността да се срещне с Марио Николов. През 2012 година, той постави на русенска сцена култовия спектакъл „Царицата на чардаша”, в който изпълнява и главната мъжка роля – княз Едвин Липертвайлерсхайм. 
Премиерните спектакли през месец юни, на сцената на Държавна опера Русе, очароваха препълнената зала и поставиха началото на последвалия национален успех на постановката в много български театри. През месец юли на сцената на летния театър в Русе, повече от хиляда и петстотин екзалтирани зрители аплодираха изпълненията на участниците в „Царицата на чардаша”.
Диригентът Юли Дамянов работи повече от двадесет и пет години в Националния музикален театър. Изявен специалист в жанровете оперета и мюзикъл, той се радва на многобройна аудитория почитатели. Юли Дамянов е познат на русенската публика, от представленията на музикалния шедьовър „ Прилепът” на Й. Щраус, който вече години наред радва почитателите на операта и оперетата.
Интригуващо в предстоящия концерт–спектакъл ще бъде участието на младата, но вече изключително популярна звезда Валентина Корчакова. Очарователната певица има зад гърба си вече десет годишна кариера като водеща солистка на Националния музикален театър, многобройни изяви в Европа и света, носител на отличия от наши и международни конкурси.
Сопраното Валентина Корчакова ще дебютира на Русенска сцена в компанията на изявените си колеги Марио Николов и Юли Дамянов и солистите на Държавна опера Русе – Гиргина Гиргинова, Петя Цонева, Мая Владимирова, Кремена Ганчева, Стоян Стоянджов, Владимир Попов, Петър Костов, Димитър Кюркчиев, хор балет и оркестър на Държавна Опера гр. Русе.

Сподели в: