От бесилото към безсмъртието“ в театър „Сава Доброплодни““

На 29 февруари от 19.00 ч. Драматичен и куклен театър "Сава Доброплодни", гр. Силистра представя в репертоарната си програма „България в нова драматургия” спектакъла "От бесилото към безсмъртието" – за Левски и свободата.
       
3 март 1878 година е дата – звезда. Тя осветява началото на третата българска държава. Вече поколения наред изразяват по един или друг начин благодарността си на всички онези, които ни подариха свободата с цената на собствената си кръв. Но за да ги има руските освободители и шипченските опълченци, трябваше да ги има и Априлското въстание от 1876 – та, трябваше да ги има и четите на Караджата и Ботев, и най – вече организираното революционно движение, трябваше да го има Васил Левски. Ние, творците и служителите на Силистренския театър, решихме да центрираме своя нравствен ангажимент именно около личността на най-светлата фигура новата българска история – тази на Апостола. Левски никога не е бил история. Никога не е бил минало. Не е бил дори наше настояще! Това не е парадокс. Роден да живее задължително в по-сетния ден на своето време, той се обезсмъртява в бъдещето – затова и днес неговите идеи са неотменни цели за сегашните, за живите.      

Използвайки автентични документи по процеса, воден от Тевфик Бей, авторът и режисьор на театралната творба Стефан Стайчев, създава по неповторим начин доста интересни и не толкова известни за широката публика факти и събития. Тематиката е достъпна за всички възрастови групи и безспорно обогатява историческите  познания на учащите се.
              
Постановка, сценография и музикално оформление: Стефан Стайчев      
Участват: Михаил Незалзов, Елена Кешишева, Иван Анчев, Валентин Йорданов, Димитър Кочланов, Мирослав Петров, Юлиян Русев
       

Сподели в: