От Америка до българския кич – два фотопроекта на Евгения Максимова

На 25 февруари от 19.00 часа в галерия SYNTHESIS ще бъдат открити две фотопроекта на Евгения Максимова – “Следи” и “Асоциирана носталгия”. Изложбата ще е отворена за публика до 25 март от 9:30 до 20:30, всеки ден.

Следи ” е фото-проект, изследващ и документиращ днешната реалност в американските градове  Кайро (щата Илинойс) и Падука ( щата Кентъки). Двата града се намират на около 50 км един от друг, там където реките Охайо, Тенеси и Мисисипи се вливат една в друга. Някога богати и проспериращи благодарение на местоположението си, днес двата града споделят сходна, макар и отчасти различаваща се история на възход, падение и надежда ренесанс. Пусти улици и празни полуразрушени сгради стоят редом до безмълвните, някога прекрасни театри “Гем” и “Колумбия” (Gem and Columbia Theaters) в очакване на новата си съдба.

Следата е визулен белег, свидетелство от предишно присъствие или съществувание на  нещо или някого. Да следваш – означава да проследиш, преоткриеш, изследваш и установиш първоизточника. “Следата” е белег, носещ историята в себе си като резултат от своето съществуване във времето. “Следата” е визуален документ.

Обект на проекта “Асоциирана носталгия” е кичът. Триумфалният марш на кича започва отдавна , oще в праисторията на човечеството, а културата на кича днес процъфтява във всички сфери на живота. Някой хора го намразват още при първия  контакт с него, но повечето просто го обожават. Кичът е визуален “fastfood”.  За някои той  е трудносмилаем  и дори предизвиква физическо неразположение. За други хора обаче се той се явява като “естествена” и вкусна душевна храна. Кичът, сам по себе си, не изисква много подготовка, преосмисляне и анализ. Всъщност, кичът много рядко изисква каквато и да било мислъл. Той дава бърз отговор на най-първичните човешки инстинкти. И веднъж намерил подходящите съставки на кича, “готвачът” е готов да отвори верига от ресторанти. Кичът е мелодраматичен, сантиментален и фолк, но също така кичът и забавлява.

“Макар и да съм родена от майка- художничка, почитателка на всички форми на изкуството и творческата мисъл , голяма част от детските ми спомени са дълбоко свързани с кича. Кичът беше на показ и уважение в повечето български къща в онези години. Красиво подредените вещи стояха зад витрини на сходни секции и обикновенно бяха гордостта на дома. Кичът бе съдба и никой никога не можеше да избяга от нея. Това беше духът на времето и неговата специфична форма на политическа пропаганда и унифициране. Кичът оставил дълбока следа на интерес у мен, днес е обект на проекта “Асоциирана носталгия”.

За автора:

Евгения Максимова е родена в гр .Русе. Завършила е Виенския университет по специалностите журналистика и руска филология. С фотография започва да се занимава през 2005 г., a година по-късно печели първата си голяма наградата на конкурса Konica Minolta за България.

“С течение на времето фотографията се превърна от хоби в мой любим начин на общуване. Тя ми дава възможност не само  ясно да фокусирам мисълта си, но и да дам на креативността си поле за творческа изява. Журналистическото ми образование, разбира се, оказва голямо влияние върху повечето от фотографските ми  проекти. И въпреки че те се различават от традиционната концепция за "фотожурналистика", целта им е да разкажат за живота на другите и да анализират социално-политически модели и тенденции, за да се изследват техните последици върху обществото и културата“, смята авторката.

Работите на Евгения се презентират от базираната във Виена австрийска агенция Anzenberger Agency.

Фотографскитe й творби са публикувани в едни от най-големите световни издания като National Geographic, Geo, Guardian, Independent, Московские Новости  и други. Нейни изложби са показвани в България, Франция, Австрия, Великобритания, САЩ и др.

2009 Galerie auf der Pawlatsche – Виена, Австрия

2009 Lovech Art Gallery – Lovech, Bulgaria

2009 IPA “Best of Show”  Галерия Splashlight, Soho, Ню Йорк, САЩ

2011 Photosynthesis Art Center- Sofia, Bulgaria

2012 Parc de Bagatelle Paris (Festival Circulations), France

2012Gallery at Flannels, Leeds, UK

2012 Anzenberger Gallery, Vienna, Austria

2012 Maiden Alley, Paducah, KY

2012 See New Perspectives – пътуваща изложба – Сараево, Босна и Херцеговина, Белград, Сърбия

2013 ImageSingulières Festival, Sete, France

2013 See New Perspectives exhibition tour, Berlin, Zagreb

 

Сподели в: