"Отсъствие" – изложба на Хубен Черкелов

Национален дарителски фонд „13 века България” има удоволствието от 3 до 24 юли да представи изложбата „Отсъствие” на Хубен Черкелов. Той е автор от първото издание на изложбата "Толкова близо, толкова далече".
                                    
Хубен Черкелов бе един от участниците в първото издание на изложбата „Толкова близо, толкова далече“ през 2012 г., събираща съвременни български творци от чужбина. Хубен Черкелов (познат в САЩ като Houben R.T.) е концептуален артист, живописец и авангардист, роден през 1970 г. в България.

През месец юли, 2014 г. Хубен Черкелов ще представи изложбата си “Отсъствие” в изложбена зала „Проф. Васил Геров” в сгарада на НДФ „13 века България”. Серията творби „Негативи” е базирана върху банкноти. За серията авторът споделя, че представлява негативен образ на „винетката”, тоест образът липсва, бялата хартия е оставена да очертае образа. Останалата част е покрита с фолио подобно на това, което се използва при отпечатването на истински банкноти против фалшификации: „Тези работи върху хартия продължават моите изследвания върху връзката между политика, история, власт и как те се упражняват чрез финансови инструменти и художествени произведения. Някои образи идват от американски банкноти, други от български. Светът на финансите, политиката и изкуство е свързан.”

Хубен Черкелов завършва ”Живопис” в Националната художествена академия в София (1998) и майсторския клас на Йорк Имендорф в Амстердам (1995). Художникът е добре познат у нас с участието си в създадената през 1996 г. Галерия XXL в София. След 2000 г. Хубен заминава за Щатите и се установява в Ню Йорк, където работи и към настоящия момент в студиото си в Бруклин. Там той се занимава главно с живопис. През годините излага работите си в Бостън, Маями, Флорида, Ню Йорк и др. С участието си на изложби и конкурси, художникът постепенно изгражда своето име и репутация сред американските арт дилъри и колекционери.

Сподели в: