Отряд 13 представиха дебютния си албум в затвора

Музикантите от българската група Отряд 13 избраха изключително атрактивно място, за да представят дебютния си албум "От другата страна". Промоцията се състоя в затворническите общежития в Казичене, където се излежават най-леките присъди. Освен множеството журналисти, оператори, фотографи, публика на концерта бяха лишените от свобода затворници в общежитията. Повечето от тях излязоха на двора, за да подкрепят бившите си "съпроцесници", както те се наричат помежду си.

Интересното място не бе избрано случайно. То е съдбноносно за момчетата от Отряд 13, тъй като именно там се запознават и започват да свирят заедно. Антон Чапов, по прякор Клечката, Жоро, Чочо – всички от групата, с изключение на китариста Калин, който е социален работник в затвора, са били лишени от свобода. Никой от тях обаче не желае да разкрива за какво престъпление е лежал, като подчертават, че не са били нито за убийство, нито за изнасилване. Най-вероятно става въпрос за притежание на марихуана. Излизайки обаче от затвора през 2008г., момчетата избират да продължат пътя си по различен начин, а именно чрез музиката.

"И вие може да промените живота си, ще излежите присъдите си и ще излезете. Но трябва да продължите напред!", това бяха призивите на момчетата към "братята им по съдба", останалите затворници в Казичене.

"Ние не сме някакви величия и не искаме да ставаме известни с това, че сме били в затвора, а с музиката си", сподели вокалистът Чочо за дебютния им албум.

През лятото на 2008-ма година, Отряд 13 направи национално турне из българските затвори под надслов „Напред и нагоре".
Така се раждат и хитовите вече песни "Няма никой до теб", "Тишина" и "От другата страна". Като гост музиканти в албума участват Наско от Б.Т.Р., Красимира Семерджиева, Софийска филхармония под диригентство на Владимир Джамбазов.

Когато говорят за стила музика, в който свирят, момчетата са единодушни, че не се ограничават. Различните жанрове се преплитат в албума – прогресив рок, малко метъл и дори хип-хоп, това за тях е просто музика. Така, както са я почувствали и най-вече преживели. Защото всяка една от песните в албума е изживяна и изстрадана, и това може да се разбере, само ако ги чуете…

Албумът "От другата страна" се разпространява в мрежата на Орфей Мюзик, както и може да го купите на сайта на групата, на цена от 5 лева – www.otriad13.com.

Сподели в: