"Отровителката на Борджиите" на Сара Пул

В началото на отпускарския сезон издателство „Ентусиаст“ публикува първата книга от успешната поредица, посветена на Борджиите – „Отровителката на Борджиите“ от авторката на бестселъри на Ню Йорк Таймс Сара Пул. „Отровителката на Борджиите“ е приковаващ вниманието исторически трилър за Ренесанса, в който умело са преплетени малко известни исторически факти и авторово въображение, като отразяването на историята е съобразено с новите биографии и проучвания за династията.

Увлекателен и интересен, романът разкрива Борджиите не такива, каквито ги познаваме от по-късните им години. Повечето автори ги описват по време на тяхното абсолютно могъщество, но за първата си книга Сара Пул избира един малко по-ранен период: борбата за папския престол, когато Борджиите все още се опитват да вземат връх над всички. Това е една от основните теми в романа и на нейния фон се разгръща личната драма на героинята Франческа Джордано.

Действието в книгата ни връща през лятото на далечната 1492 година във Вечния град, Рим. Франческа Джордано работи в домакинството, в което е израсла – домът на кардинал Родриго Борджия, сега кандидат за папския престол. Но тя не е камериерка или икономка. Франческа е семейната отровителка – повече или по-малко необходимост за всяко благородно семейство с политически амбиции в това време и в този град, великия Рим. Преборила се е за тази длъжност след смъртта на баща си с предишния отровител на Борджиите, сега тя има пред себе си само две цели: да открие и отмъсти на убиеца на баща си и да опази членовете на семейство Борджия, докато Родриго е зает с борбите за папския престол.

Франческа не може да се освободи от скрития в душата ѝ мрак. Тя изпитва истинско удоволствие от работата си и това я плаши. Струва ѝ се, че единственият ѝ шанс да спаси душата си е чрез любовта на младия стъклар Роко, но не се чувства способна да приеме този шанс въпреки чувствата си към него. Тя е приятелка на Лукреция Борджия и любовница на Чезаре Борджия, които по това време са съвсем млади и все още недокоснати от зловещата слава, която ще ги споходи по-късно, и която според Франческа е до голяма степен незаслужена.

Отмъщението за баща ѝ и опазването на Борджиите ненадейно се преплитат с борбата срещу усилията на великия инквизитор Томас де Торкемада да прогони евреите от Рим. Франческа се оказва в смъртоносна опасност, от която трябва да се измъкне с помощта на Чезаре, да спаси от нея и евреите, и детето, което противниците на Борджия искат да използват като стръв, за да разпалят кръвожадността на християните. Проправяйки си път през паяжина от предателство и измами, Франческа преследва убиеца на баща си от дълбините на еврейското гето в Рим до висините на самия Ватикан. И така подготвя сцената за последната конфронтация с древни сили, които ще се опитат да използват най-тъмните ѝ желания, за да постигнат собствените си катастрофални цели.

За Сара Пул

Сара Пул е литературен псевдоним на авторката на бестселъри на Ню Йорк Таймс. Ренесансова Италия, и по-специално династията на Борджиите, са теми, които силно я вълнуват. Именно това я подтиква да напише дебютния си роман „Отровителката на Борджиите“. Освен това Сара Пул проявява изключителен интерес към ботаниката и най-вече към отровните растения, които ни заобикалят. Самата тя е притежател на богата менажерия в Кънектикът, където живее заедно със съпруга си.

Сподели в: