Отново български оперни гласове в Дома на Киното

Третото издание на филмовия фестивал "Седмица на българските гласове по световните сцени" 2013 е посветен на 200 годишнината от рождението на Джузепе Верди. Програмата включва изпълнения на Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Светлана Василева, Мариана Пенчева и Александрина Пендачанска.

Фестивалът се откри на 19 юни в 18.30 часа в Дома на Киното с "Набуко" и уникалното изпълнение на Гена Димитрова в ролята на Абигаил, с което става любимка на публиката на Арена Ди Верона. Записът е направен в далечната 1981 г. В ролята на Захария публиката ще види басът Димитър Петков. Любопитно е да се знае, че Гена Димитрова и Димитър Петков са учили пеене при един и същи преподавател – проф. Христо Бръмбаров, създал "златно поколение" български певци.

Втората вечер, на 20 юни в Дома на Киното от 18.30 часа ще звучи изпълнението на Райна Кабаиванска в "Трубадур". Записът е от 1978 г. от Виенската Щатсопер. Под диригентската палка на Херберт фон Караян българското сопрано си партнира с Пласидо Доминго.

Следващите вечери от фестивала са посветени на новото поколение български гласове, които продължават да прославят българската оперна школа.

На 21 юни зрителите ще могат да се срещнат с едно по-непознато за българската публика заглавие – "Жана д’Арк". В главната роля почитателите на оперното изкуство ще се насладят на великолепното изпълнение на Светлана Василева, заснето на сцената на Театро Реджо ди Парма през 2008 година.

На 22 юни, събота, е предвидено премиерно за нашата публика заглавие – първата опера на Верди "Оберто” (граф ди сан Бонифачо). В главната роля ще видим прекрасното мецо Мариана Пенчева. Спектакълт е заснет отново на сцената на Театро Реджо ди Парма през 2007 година.

Дните, посветени на 200 годишнината от рождението на Верди с български гласове по световните сцени, ще завършат в Дома на киното на 23 юни с прожекция от 17.30 часа на "Дон Карлос" с изненадващото участие на Александрина Пендачанска в мецо-сопрановата партия на Принцеса Еболи. Спектакълът е заснет на сцената на Театро Овиедо през месец януари 2013 година и беше излъчван на живо на голям екран в цяла Испания.

Фестивалът “Седмица на Българските гласове по световните сцени” се провежда в подкрепа на кандидатурата на София за културна столица на Европа 2019 г.

Благодарение на финансовата помощ на Програма “Култура” на Столична община
ВСИЧКИ ПРОЖЕКЦИИ СА С ВХОД СВОБОДЕН.

Сподели в: