Отличници по литература се срещнаха с Георги Господинов

Георги Господинов снощи се срещна с отличници по литература (както каза самият той, визирайки разказа си "Призраци" от "И всичко стана луна"). Залата в Съюза на архитектите в София се препълни от почитатели като хората около врата и в коридора бяха толкова много, че трудно пропуснаха критиката (в лицето на Бойко Пенчев).

"Не снимайте мен, а залата" – помоли Георги Господинов. И това не е скромност, защото какво е писаселят без читатели.

Срещата не беше просто премиера. Получи се театрално представление с бурни аплодисменти, смях, сълзи, пак аплодисменти, смях и сълзи, а накрая светлините угаснаха.

„Георги Господинов върна книгата на българина” – така приветства публиката Божана Апостолова – собственик на Жанет 45, издателството, което вече 15 години издава книгите му.

Модератор на срещата беше журналистът и преводач Георги Ангелов.

Авторът на „И всичко стана луна”, „Физика на тъгата”, „Невидимите кризи” и др. застана пред читателите си сърдечен и искрен. Той сподели, че литературата вдига прага на чувствителността на човека като изостря сетивата му. Литературата няма да спаси света, ще спаси само 2-3-ма човека, което не е малко, допълни той. През цялата вечер писателят правеше фини паралели с напрегната социална обстнановка в страната от февруари насам и особено протестите от лятото. Лесно може да се каже, че четящият човек е красив. Но четящият човек много лесно се превръща в протестиращ, а когато кажеш, че протестиращият човек е красив, става опасно.

Топли думи за Г. Господонов казаха критикът, писател, преводач и журналист Бойко Пенчев и Марин Бодаков – писател и преподавател.

„Георги Господинов ни предлага почти безплатна психотерапия като лекува депресията със серума на меланхолията; с внимателно подбрани дози тъга лекува по-голямата тъга. Той ни предлага тъжносладостна тъга и затова няварно ни харесва.”
Бойко Пенчев

„След като прочетох тази книга  ("И всичко стана луна") останах с усещанието, че ми се живее.” – коментар на жена от интернет форум.

„Неговото писане утешава, връща ни усещането за вечност, връща ни пътищата към нас.”
Марин Бодаков

Фен подари на Георги Господинов тениска с надпис 8 минути и 19 секунди.

Актьорът Руси Чанев прочете откъси от разкази на писателя – все едно,че бяхме на театър. На финала на 8 минути и 19 секунди светлината в залата изгасна и светът свърши, и после започна отново.

„Винаги има още 8 минути и 19 секунди. Останалото е #оставка.” –  каза заключителните си думи Георги Господинов. А на метри от залата Протестът продължаваше.

Още снимки разгледайте тук – във фейсбук страницата на Kafene.bg.

 

Сподели в: