Отличиха най-добрите български творци на Празниците на изкуствата в Созопол

Празниците на изкуствата „Аполония 2010” бяха открити на 28 август с церемония по награждаването на едни от най-добрите български творци с наградите на Фондация „Аполония”.

Със статуетката „Аполон Токсофорос” („Аполон Лечител”) на Фондация „Аполония” бе наградена перкусионната двойка Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи, а с Наградата за култура и изкуство, въплътена в статуетката с антична фигурка на делфин, бе отличена радиожурналистката и писателка Силвия Чолева.

Силвия Чолева благодари на ОББ и Аполония за наградата

„Чест прави на Аполония и на ОББ че по време на Празниците на изкуствата дават възможност да бъдат представени не само музика и театър, но и книги и качествена литература”, заяви Силвия Чолева. Тя ще представи своя роман „Зелено и златно” (Издателство „Жанет 45”) на 4 септември от 20 часа в Художествената галерия в Созопол.

След като благодариха на организаторите за българското изкуство Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи, заедно с Марио Григоров и Веселин Веселинов-Еко, изнесоха впечатляващ спектакъл в амфитеатър "Аполония", в който преплетоха успешно етно, джаз и модерни музикални елементи.

(отляво надясно) Маргарита Димитрова, артистичен директор на „Аполония”, връчва Наградата „Аполон Токсофорос” на Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи

От 28 август до 5 септември 2010 гостите на Аполония могат да се насладят на музикални събития, театрални постановки, картинни изложби и много артистични прояви.

Център на музикалното и визуално изкуство и тази година ще бъде джаз-клуб ОББ. Там ще звучат – ”The dust busters” (САЩ), TRI O FIVE, Percussion Impact – Христо Йоцов, Стоян Янкулов, Милен Кукошаров. Предвидени са премиерен концерт в памет на Оскар Питърсън – АНГЕЛ ЗАБЕРСКИ и още две премиери – концерт ASTOR FOR FOUR, Музиката на ПИАЦОЛА – Веселин Веселинов – Еко, Венци Благоев, Живко Петров, Христо Йоцов и концерт ONE jazz MAN – Милчо Левиев.  С концерти в джаз клуба ще се представят – МИХАИЛ ЙОСИФОВ СЕКСТЕТ с гост Бен Крос и Концерт 100 ГОДИНИ DJANGO REINHARDT VENTZISLAV BLAGOEV HOT JAZZTET.

Сподели в: