Откъс от "Под юртите на Монголия" – глава първа

Откъс от "Под юртите на Монголия" от Марк Ало (Издателство "Вакон"). Повече за книгата прочетете тук. Откъс от втора глава прочетете тук.

Първа част
УЛАН БАТОР
Без сърп и чук
Глава първа
ГРАДСКИ ПРОСЛОЙКИ


Улан Батор е разположен на кръстопът между отколешните трасета на татарските ездачи, на двайсет дни езда от центъра на Азия. В околността няма дълбоки клисури, нито потоци, способни да отнесат мостове, а само прегоряла степ, възпяваща безкрайността. След превръщането си в столица древният митичен град е загубил величествеността си, за разлика от жителите, чиито усмивки ме пленяват и до днес. Какво от това, че заводи и дизел скриват изтъканата брънка по брънка история, за която мнозина бленуват – далече е времето, когато смятах, че Улан Батор не заслужва загубата на седем часа полет с двумоторен самолет на „Аерофлот“. Въпреки че в очите на пътешествениците метрополисът е само досадна транзитна точка, бунтовническият ми дух ме убеди, че трябва да хвърля котва в него.
Ултралиберален, Улан Батор почита комунистическото си минало само с името си, което означава „червен герой“. Лидерът на националистическото революционно движение Дамдини Сухе Батор освобождава страната през 1921 г. от манджурско робство, поради което на него е кръстен централният площад на столицата на втората комунистическа страна в света. Статуята му на кон, гордост за монголците и тиара на града-властелин на степта, се издига между безкрайното синьо небе и прашните улици. Правоъгълен и обширен, като римски форум, изложеният на вятъра площад не може да бъде избегнат. Праволинейните му очертания граничат с невзрачна градинка с изсъхнали дървета, правителствения дворец и улици без тротоари, по чието протежение се простират сгради с колонади в неокласически стил. Пастелните тонове на операта контрастират с голотата й. Дори и забитите в напукания цимент улични лампи придават на мястото една радикална симетрия, която до 1990 г. е символизирала комунистическия ред и прогрес. Днес тази мощ на разгънати величествени бетонови ъгли звучи малко театрално. Площадът, където капиталистическите лозунги са заменили портретите на Маркс и Ленин, приютява редовно разочаровани от либерализацията манифестиращи. Но теоретичното единство на групата бива бързо заместено от индивидуализма, а богатството помита носталгията.

Преди червената революция от 1920 г. на това място се е издигал дървен портал, изрисуван и изваян в духа на типичната будистка архитектура. В подножието му се е провеждал цам – монашески ритуален танц. С изключение на старите украсени покриви на храмовете на Чойжунг Лама, днес нищо около площада не напомня за Урга – основното поселище на северните монголи и главен будистки център на Северна Азия. „Урга“ е била руската дума за монголското оргоо – дворец на всевишния Богда Жеген, трета по значимост фигура в ламаическата йерархия, теократически глава на монголите до 1911 г. и след това държавен глава до 1924 г. Преди да бъде преименуван през 1924 г. на Улан Батор, градът се е наричал Да Хурие и по думите на британския консул в Китай С.У. Кемпбъл той е бил „Рим на всички монголи“. Комунизмът е отнел блясъка му и е създал прототип на идеалния социалистически град с ледена архитектура. Но с благоустройството на пространството, с облагородяването на пустеещите земи и изграждането на връзки между площади и улици градът възвръща приключенския си дух. Замърсеният въздух скрива гледката към планините и водослива на реките Тола и Селба. Въпреки че промяната едва сега започва, скоро ще се наложи човек да има въображение, за да разбере, че се намира в покрайнините на сибирската тайга и пустинята Гоби. Нищо не напомня за плама на отколешните пилигрими, преминавали по пътищата на керваните. Тук ехото на историята, с което обикновено са пропити големите градове, сякаш е прекъснато. Но няма нищо чудно в това, че религиозното минало е било заличено в рамките на един век. Не беше ли необходимо само десетилетие на капитализма да превърне социалистическата одисея в отломки? Не е безсмислено да се запитаме какво ще бъде бъдещето на монголската столица. Затова и разказът ми започва оттук.
Живял съм почти винаги в Париж, където съм и роден. Свикнал съм с високите сгради, в подножието на които прекарах детството си. Тогава как да опиша Монголия, без да спомена за Улан Батор – динамичен жалон и огнище на трансформацията? Как да подчертая по-добре контраста, с всяка година все по-очебиен, между града и селото? Следващите страници не претендират да представляват урок по етнография. Те са историята за страстта към Монголия на един пътешественик и отражение на младежките му спомени. Обобщенията, които се налагат, са повече покана за размисъл, отколкото една абсолютна истина – в номадските земи всяка реалност е реалността на един-единствен ден и на един-единствен разум.

Бях се спрял да почина в завета на сковано от лед дърво от целодневното ходене, което ме беше отвело до индустриалните предградия. Наблюдавах юртите, които простираха белите си покриви върху хълмовете и чиито врати гледаха на юг, както и главния площад, върху който погледът ми най-накрая се спря. На него се издигаше копие на мавзолея на Ленин в Москва, в което лежаха обаче тленните останки на Дамдини Сухе Батор (1893-1923) и на Хорлогийн Чойбалсан (1895-1952), другар от революцията през 1921 г., а след това маршал и държавен глава от 1939 г. до смъртта си, наречен „монголския Сталин“.

Вкочанените ми от студ ръце трепереха. Не вярвах, че ще се върна толкова скоро в Монголия – две години след първото ми посещение. Въпреки това тъпчех сухата трева и вдишвах пронизващия въздух на високото плато, разположено между 88 и 120 източна дължина. Беше безразсъдно да отида там през февруари, март и април 2003 г., по време на пролетните бури, но бях откликнал на повика на кръвта, която тласка човека отвъд пределните му възможности към придобито познание. Впрочем тъмната пещера, която служеше за убежище на личността ми, резонираше от толкова прекрасна песен, че нищо наоколо нямаше значение, включително и животът ми.
Кристалният студ, който лъхаше от заснежената земя, започваше да става все по-осезаем. Чувствах се удобно в гъстонаселената градска атмосфера, където канализационните шахти бълваха потоци пара. Ако по силата на внезапно чудо на човешкия интелект това бетонно сърце, напоено с мръсен въздух, ми се струваше дружелюбно, то една мистериозна мисъл не ми даваше покой: как толкова отблъскващо място можеше да задържи като в магически плен душата ми?

Дрезгав и нелюбезен глас ме изтръгна от главозамайването ми. Сякаш беше на жена, но издаваше страст към алкохола. Погледнах през рамо и видях полумъртвешко лице. Беше на проститутка, която кръжеше около статуята на Ленин и чиято сива плът се стремеше да привлече изгладнели мъжкари. Всяка от бръчките й, които придаваха на лицето й животински вид, говореше за нечисти дела и плътски грехове. Погледът й излъчваше бруталната и непристойна съблазън на професионалистка. Съществуването й през всички години на улична мизерия беше изписано на челото й като на робиня. Отговорът ми съответстваше на поканата: изръмжах като животно, което я отблъсна. Тя и аз бяхме прекалено близки, за да можем да вървим заедно. Проституцията беше придобила такива размери, че имах усещането, че градът прилича на малко момиченце, дегизирано като възрастен. Понякога сякаш във въздуха се носеше аромат на лудост – толкова трагичната съдба на монголците бе изтъкана от бедност. Мястото ми се стори чудовищно, сведено до мащабите на житейско съществуване, в известна степен дори застрашено от живота. Но Улан Батор има свойството да ме изтръгва от черните ми мисли.

Поех обратно по пътя към моята квартира покрай хотел „Улан Батор“ – единственият хотел, който преди 1990 г. е приютявал освен тайните оргии на партията и чужденци. Прекосих задръстена от коли улица. Пътниците на минибус крещяха името на крайната си дестинация, за да привлекат и други клиенти, което се смесваше в какофония от бръмчащи мотори, клаксони, радиа и пискливи гласове.

Градоустройството на Улан Батор ми действаше като пъзел: от една страна, ми бе необходимо време, за да го разбера, но от друга, ходенето ме привличаше. Усещах по-добре постсъветската атмосфера на градския хаос и виждах всичко, което се случваше през зимата, когато част от населението страдаше от глад и студ. Излъчваното през лятото чувство на спокойствие беше изчезвало и „Червеният герой“ беше придобил съвсем друго лице. Парченцата от пъзела започваха да се подреждат. Улан Батор се простира върху номадска земя. Той е едновременно архаичен и футуристичен град, тържествено осветен, но и разкопан, строг и объркващ. Някои от чертите му са по-скоро европейски, отколкото азиатски, но в същото време е ужасно несправедлив и почти средновековно безпощаден в ежедневната си строгост. За щастие присъствието ми тук не беше свързано с желанието да преоткрия парфюма на Урга. Целта на монголското ми приключение не бе удивление и подвизи, а непрекъснато търсене на отговори и съмнения, в резултат на което неизбежно бе и разочарованието. През 2001 г. бях положил шестмесечни усилия да прекося пеша цяла Монголия от изток на запад. Бях видял сред 2300-те извървени километра пустинята Гоби през пролетта, високото плато Хангай през лятото и подножието на Алтай през есента. През 2003 г. за два месеца изминах 350-те километра, които разделят границата на Бурят с предградията на Улан Батор, но бидейки недостатъчно подготвен, начинанието ми завърши с измръзнали пръсти. Познанието ми за страната нямаше да е пълно без познанието на столицата й, където се установих впоследствие. Спомням си много ясно тези мои бродения из града, вероятно защото те следваха самотните ми седмици, прекарани сред бурите.

Поех след сянката си на изток по булевард „Мир“, който разделя града на северна и южна половина. Ето я тази част, която правителството обновява – принадлежаща на туристите и журналистите. Нищо учудващо. По тези места плодовете на картезианската мисъл и капитализма зреят толкова лесно, че човек би си помислил, че се намира в Европа. Разнородна тълпа залива тротоарите: увити в шафран монаси, студенти с изрусени коси, пеещи рап парчета на „Лумино“, облечени в кожа бизнесмени с мобилни телефони, просещ акордеонист, офицери в парадна униформа… Ако човек се вгледа в снимките от периода 1970–1980 г., с просто око се забелязва, че комунизмът е дал началото на два нови феномена, един от които забавен, а другият по-скоро тъжен: от една страна, стремежът да изповядваш свои идеи и да демонстрираш собствената си индивидуалност, израз на което са цветните, закачливи и екстравагантни дрехи, чиято мода след 1991 г. е символ на правото да си различен, и от друга – развитието на паралелна икономика с хиляди нелегални търговци, амбулантни продавачи на цигари или техните доставчици – все сенчести занаяти, родени в лоното на капитализма.

Трудно си представях на фона на рекламните табла и автомобилния трафик как преди няма и век тук са минавали кервани с камили. Монголците са почитатели на модерното. Прилагат бързо новостите и висшите технологии в ежедневния си бит, следвайки без притеснение дивата либерализация. Западните ценности са ориентализирани и извъртени по монголска мода. Така новите богаташи – тази социална категория, натрупала богатствата си след 1990 г. – се хвалят, че притежават състезателни коне и се фукат с дрехи на европейски дизайнери, особено ако инициалите на „Кевин Клайн“ съвпадат с тези на Чингис хан… В луксозните барове се разминават парадиращо с чужденци, съпровождани от елегантни жени, взети под наем срещу приличен стандарт на живот. И всичко това под отвратените погледи на народа.
Градът е широк десетина километра от север на юг и трийсетина от изток на запад, разположен върху 135 хиляди хектара земя. Отегчен от монотонния булевард, осеян с помпозни сгради, строени след 1940 от японски военнопленници, поех по скромен път, който никога не бе познал асфалта. Тук скъпите фасади бяха рядкост. Френетичното множене на магазини обаче го превръщаше на места в лабиринт. Тротоарите бяха покрити със стърчащи от сградите тухлени или дървени пристройки. Лабиринт, който доближаваше Улан Батор до другите азиатски градове и напомняше в известна степен на Близкия изток. Анархия от постройки, дължаща се на размитата граница между обществено пространство и частна собственост. И сред изобилието от претъпкани магазини всеки намира своя интерес, с което съществуването на незначителна част от населението се подобрява. Но градоустройството не печели от това. По думите на някои архитекти непоследователността в проектирането издава липса на мисъл за бъдещето на града. Без да споменаваме за безсрамното раздаване на рушвети при определяне на правото на строеж…

Трябваше да си проправям път през циментови стъпала, метални парапети и навеси от разковани дъски, разкъсани мрежи, ъгли и ями, а след това през осеян с локви от застояла вода терен, ограден от изпочупени улични лампи. Допълнителна заплаха под формата на висящо скеле дебнеше безразсъдните. Понякога се чудех на техниката си за придвижване, която бях изобретил в тайгата, с тази разлика, че не трябваше да избягвам дънери или замръзнали реки, а строителни отпадъци или пробита канализация, от която бликаше гореща пара. За мен това бе като вход към почти подземен свят, увод във фотоалбум, посветен както на съвременното човечество, така и на варварите, странен съюз между антични и съвременни селища.

В края на 50-те години на ХХ век степта е започвала на два километра източно от площад „Сухе Батор“. Безупречни на вид сгради са очертавали силуета на града, без да крият гледката на стръмните, покрити с борове и елхи склонове на планинския масив Богдахан, нито плачещите върби покрай коритото на река Тола. През 1960 г. върху поляните изникнали дълги линии от блокове, тъжни като военни бараки. Петдесет години по-късно човек трябва да върви с часове, за да стъпи върху трева, при това без да броим ежемесечно никнещите все нови и нови сгради. Стилът на постройките, техният цвят, брой етажи и входове варират като в набързо и зле сглобена детска конструкция. Независимо на коя улица се намират, общото между допрените една до друга сгради, струпани без каквато и да било хармония, са само тухлите и бетона. А тъй като терасите са остъклени или опасани с набързо запоени решетки, за да защитят хиляди струпани неща, включително и скеле за юрта, автомобилни гуми или овен, то фасадите изглеждат още по-грозни.

Пътищата са толкова зле поддържани, че туристите се чувстват като във воюващ град. С прираст от порядъка на 5% годишно бързината да се строи изпреварва желязната социалистическа строгост, с която градът се е развивал. Но усещането за гигантски строителен обект не е отскоро. По-голямата част от сградите в центъра датират от края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век. Един от журналистите, поканени да отбележат тогавашния икономически напредък, е бил датският писател и пътешественик Йорген Бич, който с типичната си безпристрастност и откровение заявява в репортажа си: „Беше ни трудно да намерим къде живеем. Блоковете в Улан Батор никнеха толкова бързо, че дори и собствените им обитатели се затрудняваха да се ориентират. Попитахме седем души един след друг, които с типичната за монголците любезност се опитаха да ни упътят. Шест от тях ни заблудиха и едва седмият знаеше къде се намира къщата“.

Бях спрял да се учудвам на никнещите в пространството, което считах за булевард, сгради южно от Баян Цурх, където бях отседнал. Със сигурност празната площ не фигурираше в плана с миш-маша от къщи, но движещите се по нея коли я бяха превърнали в първостепенна пътна артерия. Изведнъж коловозите бяха прекъснати от кратер, от който изникнаха съмнителните основи на единайсететажна бетонна постройка. За да се премине, трябваше да се направи обиколка от три километра – иначе бяха останали само алеи. Една от тях служеше за бунище, а друга приютяваше просяци, които си палеха огън. Вече не се вълнувах от непрекъснатите промени на кварталите. В Монголия дори градското пространство е ефимерно и в непрекъсната промяна. Пропастта между разсипаните останки от социализма и капиталистическите конструкции е толкова голяма, че е трудно да се използва думата „прогрес“, колкото и неоправдана или самоизключваща се да е тя.

Подритнах с крак бирен кен. Тропотът му по цимента привлече хлапе, чиято мръсна кожа ме впечатли – напомни ми на болна земя или на разложен хумус. Хлапето прибра под изтърканото си яке кенчето, както и фас от цигара. По улиците на Улан Батор нищо не остава непотърсено. Всяка вещ влиза в употреба безброй пъти, намира нови притежатели, преминава от ръце в ръце, преди да бъде окончателно изоставена на парчета. Един чужденец с джип, който повечето монголци не могат да си позволят да си купят, ми се бе похвалил, че никога не давал нищо на просяците, добавяйки: „Като са бедни, поне да не замърсяват!“. Онеправданите в Улан Батор наистина са измислили, по силата на лишенията и липсата на пари, форма на рециклиране, поправяйки всичко, което може да бъде поправено, докато не бъде превърнато в прах. Стотици обикалят улиците в търсене на предмет за поредна употреба или препродажба… Понякога предметите си имат собственици, но въпреки това преминават в чужди ръце. Кражби и взлом стават пред очите на всички. Не е необходимо много време, за да се ориентираш на входа на пазарите кои са крадци. Обирджии разбиват гаражи или крадат крушките или електромерите на блоковете.
По-нататък дете протягаше ръка. Оставих му банкнота. Давах често, нито повече, нито по-малко от това, което бих давал във Франция. Улан Батор имаше прекалено малко влияние върху характера ми, за да успее да го промени. Пък и аз се стараех статутът ми на европеец да ме краси и да не уврежда личността ми. Феноменът на просещите деца (през 90-те години на миналия век са били между 2000 и 4000) намаляваше, но неправителствени организации биеха тревога: 35 000 жители на столицата са уязвими. Бездомните нямаха право на социални помощи. Безработицата и бедността нарастваха, а редуващите се едно след друго правителства не оценяваха достатъчно последствията от неравната приватизация. Понякога се чувствах сломен от нечистия социален климат в града през зимата и неговата безперспективност. Противоречиво действие, лекомислена страст, екзистенциална глупост… Тъгата ми не беше оригинална, но пък я борех мъчително вечерно време с чаша водка и лист хартия. На сутринта всичко изглеждаше нормално, с изключение на оскърбеното ми лице, а поривът, който ме беше разтърсил на смрачаване, сякаш бе стихнал. И така поемах отново, скитайки из града.

Когато температурната разлика между претоплените сгради и ледения студ навън беше прекалено голяма и главата ми се замаеше, въпреки че не бе препоръчително за чужденци отивах на пазара в Нарантуул – широко оградено пространство за търговия. Избягвах главния вход и прилежащите му крадци, сменях 50 тугрика („кръга“) – монголската валута, въведена в обращение през 1925 г. – с входен билет, който ми подаваше скрита под планина от дрехи пазачка, и поемах под навесите. Мотаех се, след което поглъщах в непретенциозна гостилница порция разварена супа, типична за почти всички пазари. Николай Пржевалски твърди, че на пазара в Урга се е търгувало основно с чай, който е служел за разменна монета при сделките. Китайците го продавали на монголците и руснаците и с чай плащали дори платовете, велура, сапуна и кинкалерията, които купували. Кервани камили и волове превозвали чая до Кяхта – търговско средище на границата с Руската империя – намиращо се в края на дълъг път, изискващ дванайсет смени на коне. Днес, както и тогава, монголската столица се възползва от статута си на „междинен етап“ между Руската федерация и Китай и приютява множество китайски търговци. Въпреки икономическите трудности Улан Батор вибрира с нова енергия и воля. Дейността е възобновена след стопанския застой от 1990 г. В сърцето на бедняшкия квартал Нарантуул, зад високата цветна ограда на това, което хората наричат Черния пазар, се продава свободно абсолютно всичко – от седла до автомобилни карбуратори, от мляко на як до електрически самовари, от сладкарски изделия до копринен брокат, от овчи кожи до ботуши за езда, минавайки през медни статуи на Буда и елементи от конструкцията на юрта. През април 2003 г. полицията бе задържала дори търговец на ракети земя-въздух „Зенит“, откраднати от руски военни складове.

Нощта се спускаше бързо. Процеждаше се през хиляди малки прозорци, зад които се виждаха шетащи майки. Изтощените от игри в студа деца висяха на престилките им. Колите се придвижваха бавно по тесните улички, покрай алеите, които напомняха за изгубения свят. И аз се прибирах в квартирата си. Бързо бях открил тайни преки пътеки, по които се промушвах с устрема на свикнал човек. Вече познавах кварталните разбити улички на Далечния изток с олющените стени, които бяха перфектно огледало на царящия социален безпорядък. Сутринта чертаех уверено пътя си, а вечер се прибирах по-полека като работник, завръщащ се от смяна. В началото си набелязвах лесни за запомняне ориентири като военен паметник, изба от миналия век, табелки в крещящи цветове или зали за билярд, които приютяваха весели играчи въпреки температурата от -20С. След това започнах да се забавлявам, като се движа по „полски“, а не по „градски“ пътища. Сякаш бях опитомил пространството, което ме изпълваше със спомени. Когато прекосявах улици, се поздравявах със съседи в една атмосфера, която на мнозина навярно би се сторила враждебна, но за мен тя се превръщаше в необходимост. „Ти си най-добрият гид в Улан Батор“, ми беше казала една монголка, развеселена от страстта ми към „безинтересните къщи“.

Бях си забранил да мързелувам и ставах преди изгрев слънце. Хвърлях поглед на часовника си – едва минаваше пет часа. Изгревът никога не ме изненадваше. Изпреварвах го, за да се насладя с чай с подправки в ръка на събуждането на „Червеният герой“. С будно съзнание се отварях към града. Когато се страхувах от студения вятър, сгушен зад прозореца, прихващах видения от тротоара и мисли, които отбелязвах под формата на хроника. С перото си подчинявах Улан Батор и го превръщах в спомени. Развих фотографска памет и свикнах да записвам всичко – все необходими според мен дисциплини за самотния ми престой. Без съмнение това е единственият период от живота ми, в който разбрах що е то поезия, тъй като живеех с едничкото желание да улавям природата на бягащите дни.

Кварталът в Улан Батор, в който живеех, имаше тази особеност, че при изгрев слънце излъчваше спокойствие, типично за махала. Замърсяването беше в допустими размери. Когато денят започнеше да се вдига, слънцето го накичваше със светлина и викове, наставаше истинска врява – сякаш зората изненадваше задрямалите обитатели. Редките звуци, които се отронваха от тишината толкова ясно като в степта, бяха точно тези от близката природа. Имаше толкова малко светлина в небето и по улиците, толкова слабо оживление, че ми беше трудно да повярвам, че в съседство живеят хиляди хора. Мрачният силует на планината, тревата между бараките, неразораната целина, гроздовете гарвани и прегръдката на студа подсилваха усещането, че живея някъде другаде. Преди изгрева, докато слънцето се провираше през закритите с филц или скоч прозорци, мястото напомняше за градската си гордост. Чакълът скърцаше под гумите на първото такси. Хлопна се врата. Таванът резонираше от повтарящи се удари. Фасадите се озаряваха от снопове светлина. Светлинни табла огряваха с примигваща белота празнотата на ветровити площадчета. Лесно разпознаваеми по жълтите си якета общински служители разчупваха леда по тротоарите или събираха в подножието на блоковете сметта, която жителите им изхвърляха. Ученик с чанта на гръб тръгваше за училище, докато отправил се на юг влак провираше туловището си между два блока. Слънцето най-после покри мозайката от покриви, а нощните господари на улицата, кучетата, все още мародерстваха.

Зимата не може да уплаши монголците дори и денят да се сведе само до леко изсветляване на нощта. Какво ли може да стопи усмивката им? Колкото повече живакът пада, толкова повече се смеят! Когато температурата достигне -50С забързват едва доловимо ход и скъсяват разходките, които обожават. През последните дни при -20С красавиците носеха безгрижно къси поли, юношите играеха с голи глави и ядяха сладолед, колоездачният отбор тренираше по шосето въпреки заледения път, а преподаватели се упражняваха по джудо върху заснежената трева на едно училище.

 

Сподели в: