Откри се първата кафе-книжарница без тютюнев дим

Начало на кампания за насърчаване на четенето под надслов „Кафето върви с книга, не с цигара” поставиха вчера издателска къща „Кръгозор” и сайтът за книги „Аз чета”. Нейната цел е да привлече интереса на повече българи към литературата чрез създаване на читателски кътове в заведенията за кафе. Амбициите на организаторите са инициативата да бъде дългосрочна и да се разпространи в цялата страна.
„Кафето върви с книга, не с цигара” се появява година преди влизането в сила на забрана за тютюнопушене на закрити обществени места и призовава хората да се адаптират към предстоящата промяна. Като алтернатива на цигарите организаторите предлагат книгите и символично отправиха своето първо предизвикателство чрез романа на Антъни Капела „С дъх на кафе”.  Откъси от него бяха представени от един от най-обичаните гласове в българския радио ефир, водещия на събитието – Даниел Михайлов.
 
Обявяването на кампанията бе съчетано с откриването на първото заведение в България, в което цигарите реално са заменени с книги – кафе-книжарница без тютюнев дим „Пингвините” (ул. Граф Игнатиев 18, ет. 4). Макар и разположена на цял етаж, кафе-книжарницата едва побра множеството желаещи да я разгледат и да подкрепят призива „Кафето върви с книга, не с цигара”. Специални гости на откриването бяха екип от елитни баристи, които се присъединиха към каузата и изкушаваха присъстващите с екзотични кафе-коктейли. Присъстващите наблюдаваха прецизни демонстрации на лате-арт, представени от  Патрик Вилхелмсон, един от призьорите в тазгодишния национален бариста шампионат. Гостите имаха възможност да изпробват и собствените си умения в рисуването, като създаваха рисунки от кафеени зърна. Най-интересните творби бяха наградени с книгата „С дъх на кафе”, бутиково био кафе „Ориджин”, еко бележници от „Пингвините” и специални ароматни свещи „Касиопея”.

Сподели в: