Откри се изложба на Румен Статков в Столична библиотека

На 17 април в галерия "София" на Столична библиотека се откри изложба "Света София" на художника-експресионист Румен Статков. Читателите и гостите на библиотеката ще могат да се любуват на 11-те живописни платна на твореца до края на месец април. Изложбата е кръстена на една от картините, която в последствие ще бъде подарена на кметството по случай 130-тата годишнина от обявяването на София за столица на България.

За Румен Статков:
Роден през 1961 г. в град Бургас. Завършил е Художествената гимназия за изящни изкуства, а по-късно и Художествената академия в град София. Още като ученик и студент, а по-късно и след дипломирането си, е участвал в повече от 30 общи изложби. Има над 50 самостоятелни изложби в цялата страна и чужбина.

Автор е на повече от 1000 рисунки, портрети, шаржове и композиции с историческо значение в новия период на България. Графичният цикъл "Послание към света" е плод на седем годишна работа и включва 33 композиции, формат 100/80 см, с туш и перо – опит за творческо и философско осмисляне на съвременния свят.

Художникът е автор и на няколко живописни цикъла – психологически портрети на световно известни личности – Моцарт, Шекспир, Салвадор Дали, Нострадамус, както и на серия портрети на живата природа – морето, гората, животни, птици и растения.

Известни съвременници като Бил и Хилари Клинтън, Хавиер Солана, генерал Уесли Кларк, Маргарет Тачър, Хелмут Кол, Михаил Горбачов, Жак Ширак са собственици на над 800 портрета на художника. Живописни платна, графики и рисунки на Румен Статков са притежание на частни колекционери, галерии и институции в много държави по света.

За Столична библиотека:
24 октомври 1928 г. се счита за рождена дата на Столичната градска библиотека. С уведомителна разпоредба на тогавашния кмет Владимир Вазов се създава общински музей с три отдела: музей, библиотека и архив. Фактическото откриване е през лятото на 1929 г. в помещение на пл. "Славейков" № 9. Книжният фонд на библиотеката тогава е 5311 тома. Първият директор е Коста Вълев – уредник на общинската библиотека и музей.

От 1995 г. библиотеката е юридически самостоятелна организация на Столична община. Съхраняваните днес в Столична библиотека и филиалите й библиотечни фондове (около 1 000 000 библиотечни единици) осигуряват библиотечно обслужване на хиляди столичани, а изградената компютърна мрежа и Интернет предлагат достъп до библиографски, пълнотекстови и административни български и чужди бази данни. От 2000 г. е и регионален културен институт с методични и организационни функции по отношение на библиотеките от София-област.

Столичната библиотека развива интензивна международна дейност със сродни библиотеки – чрез обмен на информация, съвместно участие в проекти по европейски програми и квалификация на специалисти. Библиотеката поддържа връзки с фондации, сродни културни институции, чуждестранни културни и научни центрове, културните служби на чуждестранните посолства у нас. Всички те дават възможност за непрекъснато обновяване и обогатяване на фонда на чуждоезиковите читални.

Особено място в културната дейност на Столичната библиотека заема работата с децата. С цел да се привлекат все повече малки читатели специализираният детско-юношески отдел работи по текущи програми чрез разнообразни форми, надхвърлящи чисто библиотечната му дейност.

Сподели в: