Откриха Първото фолио на Шекспир

400-годишното Първо фолио на Шекспир бе открито във Вашингтон, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес. Преди време то беше откраднато от библиотеката на британския университет в Даръм.

Пазарната стойност на рядкото издание е 15 милиона британски лири или около 30 милиона долара.

Първото фолио е откраднато от библиотеката на университета в Даръм през декември 1998 г. заедно с други ценни книги и ръкописи.

То  отново попада в полезрението на антиквари и на полиция в края на юни 2008 г., когато неизвестно лице го занася във вашингтонската Шекспирова библиотека Фолгър (Folger Shakespeare Library) и иска да бъде потвърдена неговата автентичност, съобщиха от университета в Даръм.

Сътрудници на библиотеката информират британското посолство във Вашингтон, което се свързало с представители на ФБР. Агенти проследили мъжа до графство Тайн и Уир. Самото Първо фолио на Шекспир в момента се намира в сейф във вашингтонската библиотека.

Първото фолио е отпечатано през 1623 г. (7 години след смъртта на писателя) в тираж 750 екземпляра. То е първият сборник с пиеси на Шекспир. В него са включени 36 творби, сред тях и неиздадените приживе на драматурга "Макбет" и "Дванайсета нощ".

Често Първото фолио е определяно като най-важната книга на английски език.

Сподели в: