Откриха паметник на Владимир Висоцки във Вършец

И България вече има паметник на легендата Владимир Висоцки. Скулптурата, дело на изкусния майстор на пластичното изкуство Георги Чапкънов бе открита от сина на барда Никита, актьор в театър “Таганка” и главния инициатор кметът на курортния град Вършец Ивайло Йорданов.

“Мне есть, что спеть представ перед всевышним! Мне есть чем оправдаться перед ним!” – рецитира запалено Никита сред събралото се множество поклонници. Посланието е от последното стихотворение на кумира на няколко поколения.

“Висоцки ни кара да бъдем по-добри”, изтъкна и вицепрезидентът на България Ангел Марин. Според кмета на Вършец, който приютява светлия лик на будителя на човешката съвест, Висоцки ни учи, че без борба нищо не може да бъде постигнато. Когато някой се издигне от сивотата на живота и започне да задава неудобни въпроси, го погва хайка вълци, за да смаже човешкото прозрение, цитираха думи от баладите му.

Висоцки и до днес си остава огън и пламък, камбана за събуждане на справедливостта и неповторим талант, споделиха членове на фен клуба, който наброява 10 000 души в страната ни.

Ако Володя ни гледа отгоре, би одобрил мястото на своя паметник във вековния парк, смятат граждани, които ще се срещат вече “очи в очи” с трубадура. Д-р Петър Берон, народният представител доц. Борислав Великов, представители на руското посолство у нас и съименникът му певецът Володя Стоянов почетоха събитието. Руски спортсмени и олимпийци носели медальони с образа на Висоцки за щастие и победа в състезанията, разказа още синът му Никита.

“Радвам се, че имах шанса да претворя обожанието си към неговата необикновена личност” бяха думите на Георги Чапкънов. Творецът нямал възможност да го познава на живо, но от фамилията му подарили грамофонна плоча уникат “Песните на Висоцки” в оригинал и така почерпил истинско вдъхновение при извайването на образа му.

Паметникът издига ръст между два вековни бора в слънчевата градина в курортния град Вършец и символизира почитанието на местния културен елит към песните на идола на прогресивно мислещите, към певеца и композитора, поета Висоцки, пръв предвестник на перестройката в Съветския съюз. Местните жители отбелязвали с концерт всяка годишнина на легендата. Художникът Мариян Марков нарисувал и два сполучливи портрета на рано загиналия бард, изложени в читалище “Христо Ботев”. Незабравими ще останат песните му: “Само той не се върна от боя”, “Летене със затворен парашут”, “Пътна история”, “Муза”, “Лирическа” и много други.

Сподели в: