Откриха необичаен паметник на героите на Радичков

Пластична композиция “Дървото на живота” по Йордан Радичков, от чиито клони надничат самобитните герои на писателя, откри кметът на Берковица Милчо Доцов. Идеята на авторите – дърворезбарят Чавдар Антов и скулпторът Димитър Симеонов – Гоцак, е да внушат колоритността на радичковия свят с герои като петел, коза, икона, врабчета и колела на каруци. Няма друг майстор на словото, който да е населил творбите си с такива причудливи образи като Драги ми господине, смрадовранка, верблюди и др. и да ги превръща в обитатели на една магическа реалност, оживена с притчи и много мъдрост. Една от нишите в дървопластиката е празна, за да може всеки да постави там любим герой, който му липсва.

Скулптурата в памет на Радичков се вгражда в парка и бе осветена на “Рождество на Пресвета Богородица”, празник и на града от Негово Високо Преосвещенство видинският митрополит Дометиан. Синът и дъщерята на магьосника на словото от Северозапада и неговият внук Йордан Радичков почетоха ритуала. На Малка Богородица дойдоха и съселяни от родното му място Калиманица, останало под водите на язовир “Огоста”.

Проектът е част от идеята в града да се обособи цял културен комплекс, посветен на големия писател. Централният площад в Берковица и една местна гимназия също носят името на твореца, автор на “Суматоха”, “Ние врабчетата”, “Ноев ковчег”, “Януари”, “Опит за летене” и мн. др.

Инициативата е приета с решение на берковския общински съвет по предложение на Фондация “Приятелите на Радичков”, в която членуват Георги Чапкънов, Вера Мутафчиева, Рангел Вълчанов, Светлин Русев, Борислав Великов и др.

Йордан Радичков е роден на 24 октомври 1929 година. Завършва гимназия в Берковица през 1947 година. Заболяване от туберкулоза налага неколкогодишен период на лечение и възстановяване в санаториум. През 1951 година започва работа като кореспондент, а в периода 1952-1954 и като редактор на в. “Народна младеж”. През 1954-1960 г. е редактор на в. “Вечерни новини”, 1960-1962 – в Сценарната комисия при Българска кинематография, 1962-1969 започва работа като редактор и член на редакционната колегия на вестник “Литературен фронт”. Участва като съветник в Съвета за развитие на духовните ценности на обществото към Държавния съвет в периода 1973-1986, а през 1986-1989 изпълнява длъжността зам.-председател на Съюза на българските писатели.

Радичков е удостоен с много отличия и награди, както в България, така и в чужбина. Носител е на престижната международна италианска награда “Гринцане кавур”(1984) за белетристика и на Кралския шведски орден “Полярна звезда”(1988). През 1996 г. за книгата си “Малки жабешки истории” е вписан в Почетния списък “Ханс Кристиан Андерсен” на Международния съвет на детската книга.

В България е носител на наградите: голяма награда за литература “Добри Чинтулов”(1980), награда “Аскеер”(1996) за цялостен принос в развитието на театралното изкуство, национална литературна награда “Петко Славейков”(1998), голяма награда за литература на Софийски университет “Св. Климент Охридски”(2001).

През 2000 г. Йордан Радичков е удостоен с орден “Стара планина” I -ва степен за цялостен принос в българската култура. През 2003 г. е удостоен и с държавната награда за култура “Паисий Хилендарски”.

Големият български писател умира в София на 21 януари 2004 г.

Сподели в: