Откриха изложба дърворезба в памет на проф. Асен Василев

Изложба дърворезба, посветена на 100 години от рождението на проф. Асен Василев, се откри на ул."Шипка" 6. Експозицията е открита за посетители до 16 юни 2009г. В изложбата са включени произведения на проф. Асен Василев, проф. Кънчо Цанев, проф. Антон Дончев, Ангел Стефанов, доц. Борис Зографов, Емил Лунгаров, Христо Бараковски, Иван Бубев, Йова Бончева, Трифон Леров и др. Участват и творби собственост на Националната художествена галерия, Художествена галерия „Жорж Папазов” – Ямбол, художествени галерии и музейни сбирки в страната, както и нови творби, специално създадени за изложбата.

Проф. Асен Василев

Асен Василев е роден на 18 януари 1909 г. в село Арда, Смолянско. Завършва Художествената академия в София 1932 г., при проф. Т. Христов, специалност „Резба и моделиране”. От 1960 г. е професор в Художествената академия и дълги години завежда катедра „Приложни изкуства”.
През 60-те и 80-те г. на ХХ в. творчеството му достига своеобразен връх в монументалната дърворезба – в оформлението на тавани, интериори на обществени и ритуални зали, в творбите от комплекса в „Бояна”. Автор е на серия модели за детски играчки от дърво, декоративни шкафове и ракли с дърворезбени флорални и зооморфни мотиви, инкрустирани с цветни керамични елементи, както и на серия от малки художествени предмети със сувенирен характер.

Асен Василиев е носител на национални отличия и награди: „Народен орден на труда” – сребърен – 1949; орден „Св. Св. Кирил и Методий” – І степен, 1964 г.; награда „Златни ръце” – І степен, 1968; орден „Народна република България” – ІІ степен, 1969 г.; Награда на Съюза на българските художници за приложни изкуства, 1974 г. Почива 1987 г.

През годините си на преподаване проф. Асен Василев подготвя редица талантливи  ученици и студенти в областта на дърворезбата и дървопластиката. С примера си той е непряк учител на друга част художници, изкушени от изкуството с дърво. Днес всички те си спомнят за него чрез настоящата изложба.

Сподели в: