Откриха изложбата „Легенди от България” на Иван Минеков и Сули Сеферов в Европейския парламент

С много овации и голям интерес от страна на многобройната публика бе открита представителната изложба на известния скулптор Иван Минеков и живописеца Сули Сеферов вчера в Парламента на Европа в Брюксел. На официалното откриване присъстваха евро депутати, както и множество галеристи от различни европейски държави.

Събитието е организирано по покана на Емил Стоянов, член на Европейския парламент и бе открито на официален коктейл от писателя Владимир Зарев.

Сред присъстващите се откроиха еврокомисарят по въпросите на устойчивото развитие Кристалина Георгиева, председателят на Държавната комисията по сигурността на информацията Цвета Маркова, евродепутатът Ивайло Калфин и Милена Димитрова, съветник в „Култура и аудиовизуална политика”.

Иван Минеков и Цвета Маркова

Легенди от България” представя някои от най-ценните и адмирирани произведения на двамата родни артисти, които се славят с богата биография. И двамата са участвали в множество изложби в България и в чужбина, а творенията им са в публични и частни колекции в Европа, САЩ и Япония. Още през 1988 г. творба на Иван Минеков е изпратена в космоса, а през 1990 г. прави портрет на професор Дентън Кули, основател на Тексаския сърдечен институт. През 1992 г. пък Сули Сеферов, чиито картини се намират в Националната галерия в София, музея на Пушкин в Москва и галерия „Лудвиг” в Кьолн, е произнесен за Кавалер на ордена на изкуството и литературата във Франция. През 2000 г. Минеков, който в момента е директор на художествената гимназия в София, прави портрет на Димитър Пешев, заемащ почетно място в Двореца на Европа в Страсбург, а през 2008 г. изработва специалната награда на Международния балетен конкурс във Варна.

Иван Минеков и Кристалина Георгиева

Специално за изложбата от Лондон пристигна дъщерята на Минеков, Паола, чието Фаберже яйце беше продадено на благотворителен търг за над 5000 евро по-рано този месец. Двамата готвят експозиция заедно в Лондон тази есен.

Сподели в: