Открито писмо от Явор Джонев относно новата обществена инициатива "Мечти за България"

Открито писмо

Да превърнем протеста в идеи за бъдещето

Здравейте,

Моят призив е насочен към вас – към свободните граждани на България с молба, да потърсим заедно идеи за бъдещето на страната ни. Основната идея е всеки да изрази вижданията, мечтите и желанията си за България на бъдещето – България на нашите деца. Това може да стане по много начини – като напишете есе, отговор на анкета, tweet, коментар във Facebook, писмо или репортаж от бъдещето, стихотворение или дори да нарисува картина и да я обясни. Необходима е единствено свободата на въображението.

Мечтите за България ще бъдат събрани в сайт: mechtizabulgaria.org

Ако всеки един от нас успее да вдъхнови и предизвика неговите близки и приятели да споделят мечтите си, би трябвало да се достигнем до десетки хиляди хора. Независимо дали подкрепят в протестите или не. Независимо дали са в София или другаде в страната и чужбина. Независимо дали са с леви или десни пристрастия.

Сигурен съм, че ще намерим поне десет най-важни неща, които ни обединяват. Десет идеи, които задават общия смисъл да живеем заедно в нашата мила родина. Сигурен съм! Идеи, заради които си струва да се борим, да си сътрудничим и да спорим. Мечти, които ще определят бъдещето ни. Споделена визия и гражданска воля тя да се осъществи.

Нека засега да оставим настрана притесненията и въпросите как да бъдат осъществени тези мечти. Нека не спираме въображението си. Нека да мислим широко и високо.

Няма да е лесно и бързо. Всеки ще трябва да се вгледа в себе си. Да потърси своята истина и ценности. Да се постави на мястото на други. Да преодолее първични чувства и наслоени предразсъдъци. Да споделя с близки и приятели теми и въпроси, които вероятно никога не е обсъждал.

Знаем, че възможно! Правили сме го успешно в „Диалог за бъдещето“. Всъщност този проект е естествено мащабно продължение на Диалога.

Целта е не само да формулираме общата визия, но и да получим припознаване от стотици хиляди хора. Припознаване на ниво, което е над партийното. Ниво, което ни обединява като общество.

Споделената ни визия ще служи за основен репер на новите политически процеси и субекти, които тепърва ще се изграждат. Изразявайки общото си желание за бъдещето ни като общество, ние ще определим и новия обществен договор. Новите политици и политически партии тогава ще си сътрудничат и съревновават как най-добре да изпълнят заявката на обществото. Ще предлагат различни стратегии и политики, различни мерки и управленски действия. Някои ще са успешни, други – не. По тях ще можем да спорим, да се обединяваме и да се разделяме, да има управляващо мнозинство и опозиция – истински работещи в обществен интерес. Това е нормалното политическо, което трябва да изградим, колкото и болезнено трудно да е – иначе няма да можем да функционираме като общество. Но винаги е добре да имаме общи дългосрочни стремежи и ценности – не само като ориентир, но и като основен инструмент за граждански контрол дали политическата система работи и изпълнява обществения договор.

Възможно е да открием, че има области на визията, които са различни за големи групи граждани. Това е нормално. По-добре е да приемем различието като нещо градивно и да търсим творчески начини за обединение на по-високо ниво. А защо не и да потърсим начини за едновременно удовлетворяване на привидно противоречиви желания? Може да стане много интересно!

След активиране на възможно най-много мрежи на доверие (за което разчитам на вас!) и натрупване на изразени мечти, ще преминем към анализирането им. Предполагам, че ще можем да съберем и обучим 20-30 доброволци анализатори. Тяхната работа ще бъде да изчетат и вникнат в изразените визии и да ги отразят в единна семантична система – онтология (в България има специалисти, които определят световното ниво в тази област). Всеки участник в процеса ще получи резултата от този анализ и ще може да го потвърди, промени и разшири.

Обработването на достатъчно много мечти ще доведе до обобщаващи натрупвания, върху които ще можем да изградим общата визия – изразена като множество от взаимосвързани разкази. Всеки участник ще може да препотвърди аспектите на обобщената визия. Всеки друг гражданин ще може да изрази съгласие или несъгласие с визията (в цялост или нейните части).

Така постепенно би трябвало да получим припознаване от много голяма група хора – стотици хиляди, защо не и милиони. Колкото повече наши сънародници успеем да въвлечем в споделянето на мечти и диалози, толкова повече ще могат да припознаят визията като своя собствена.

Представянето на първата обобщена споделена визия ще направим на конференцията „Диалог за бъдещето“, която планираме в началото на октомври 2013 г. След това процесът ще продължи. Основната тема на конференцията – за определяне на целите на образованието (или обществените изисквания за реформа на образователната система) – следва съвсем логично.

Това е в общи линии идеята. Има много работа по изясняване, организация и логистика.

Разчитам на всички вас! Изключително много.

С поглед в очите и усмивка,

Явор Джонев

Изпълнителен директор на софтуерна компания
Председател на Института за прогресивно образование
Съорганизатор на „Диалог за бъдещето“

Сподели в: