Открита изложба на Фрида Кало и Диего Ривера

Колекция от писма, снимки и лични вещи на мексиканската арт двойка Фрида Кало и Диего Ривера са изложени в Мексико, след като близо 50 години не са показвани пред публика, предаде Ройтерс.

Изложбата започна на 6 юли и ще продължи до 30 септември.

През 2007 г. Мексико чества 100-годишнината от рождението на Фрида Кало и 50-годишнината от смъртта на Диего Ривера /1886 – 1957/, припомня агенцията. Архивът съдържа хиляди писма, разкриващи подробности около мъчителната връзка на съпрузите и многобройните изневери, сред които и предполагаемата афера на Фрида Кало с руския революционер Лев Троцки.

Посетителите на изложбата ще могат да видят също около 100 документа, както и 50 фотографии, които никога досега не са представяни пред публика. По молба на Диего Ривера колекцията не е трябвало да бъде показвана публично 15 години след смъртта на Фрида Кало. Тя умира през 1954 г., три години преди съпруга си, припомня Ройтерс.

"Диего е оставил инструкции, че всяка информация, която би предизвикала обществен скандал в Мексико, трябва да бъде запазена в тайна", е обяснил пред репортери кураторът на изложбата Рикардо Перес.

Долорес Олмедо, на която Диего Ривера поверява колекцията, решава, че тя не трябва да става обществено достояние до нейната собствена смърт. Олмедо умира през 2002 г.

Изложбата разкрива не само подробности около бурния любовен живот на Фрида Кало и Диего Ривера, но и около комунистическата им дейност.

Сподели в: