Открива се 34 национална изложба на карикатурата

Отдавна е известно, че думата, а и самото понятие Карикатура, водят началото си от латинския глагол Carricare – ще рече товаря, претоварвам, подчертавам. Естествено подчертава се най- характерното и се натоварва със значения и смислова изразителност за явления невидими с просто око, но не и за окото на дарените и талантливите.

Националната изложба на карикатурата е традиционен ежегоден преглед на най-високите постижения на съвременните български художници, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата. Няма абстракции, няма разни „-изми”. Важен е човекът, неговите проблеми болки или радости и всичко от позицията на силна социална и политическа чувствителност.

34-тото издание на изложбата тази година ще представи повече от 60 съвременни български автори от различни творчески генерации.
Между тях Георги Чалъков, Иван Кутузов, Алла и Чавдар Георгиеви, Христо  Комарницки, Любо Михайлов, Христо Велчев, Коста Драгостинов, Валери Лютов, Стоян Дуков, Калин Николов, Димитър Вълчев и др.

На самото официално откриване ще бъдат определени и носителите на тазгодишните награди.

Откриване:
23 януари (петък) 2009, 18.00 часа
Национален изложбен комплекс за съвременно изкуство –
СБХ “Шипка”, ІІ етаж

* * *

Вижте още:
Музей на световното хумористично изкуство

Сподели в: