Открива се 22-рото издание на Новогодишния музикален фестивал в НДК с концерт на полския Ансамбъл "Шльонск"

В зала 1 от 19 часа на 18 декември е първият грандиозен спектакъл, с който ще бъде открит Новогодишния музикален фестивал. Поводът е 90 години от установяване на дипломатически отношения между Полша и България. Концертът е под патронажа на Анджей Папиеж – посланик на Република Полша и нас и Ивайло Калфин – зам. министър председател и министър на външнте работи на Република България.

Пътят към постигнатия към днешна дата успех на Ансамбъла започва преди 55 години – на 1 юли 1953 година. Изпълнен с огромно желание творец – Станислав Хадина, създава делото на живота си – Ансамбъла „Шльонск”. Богатият репертоар, безбройните награди и над 120 изнасяни годишно концерти, доказват многогодишния стремеж към перфекционизъм и високо майсторство. Те са били пътеводни за няколко поколения прекрасни педагози и хиляди младежи, за които „Шльонск” е увлечение и начин на живот.
Ансамбълът за песни и танци „Шльонск” е творчески колектив с огромни изпълнителски възможности с над сто изпълнители – хор, балет и оркестър. Сътрудничеството с авторитети в областта на културологията е потенциал, който гарантира спектакли на най-високо художествено равнище, довело до признание в цял свят, многобройни награди и почетни дипломи. „Шльонск” е гастролирал в 44 страни на пет континента, изнесъл е почти 6 хиляди концерта пред 20 милиона зрители.
Репертоарът на Ансамбъла включва шестнадесет различни художествени форми – от мащабни концерти, представящи пъстра и динамична панорама на фолклора от всички региони на Полша, през ефектни образователни концерти до представяне на класическа и сакрална музика.
Постиженията на „Шльонск” включват 8  диска, издадени в Златната колекция на „Шльонск” – една прекрасна колекция народна музика и песни. За своя юбилей „Шльонск” издава специален албум, който включва най-красивите и интересни изпълнения от 55-годишната история на състава – „Златните хитове от Златната колекция”.
Ансамбъл „Шльонск” е активно работеща културна институция. От 2005 започва дейността си Шльонския център за регионална просвета, който усъвършенства знанията на деца, юноши и учители за художествените богатства на региона.
Изпълнителската класа на „Шльонск” получава висока оценка и признание сред други народи и същевременно е чудесна спойка на страната с поляците, разпръснати във всички кътчета на света. „Шльонск” е верен посланик на Полша в света и най-прекрасната й визитна картичка.

* * *

Вижте цялата програма на Новогодишния музикален фестивал в НДК

Сподели в: