Открива се паметник с ликовете на Левски и Раковски

Паметник с ликовете на Левски и Раковски ще бъде открит в Белград на 18 декември 2007 г. Церемонията по откриването на паметника ще започне в 14,00 ч. в Ташмайдан парк и на нея ще присъстват заместник кметовете на София – г-жа Йорданка Фандъкова и г-н Велизар Стоилов.
 
Очаква се на откриването да присъстват министърът на външните работи Ивайло Калфин и заместник министърът на културата Иван Токаджиев. Поканени са видни български историци и общественици.

Повече от век и половина в сръбската столица няма никакъв знак, който да свидетелства за българските доброволци, активно включили се в Първата български легия, в помощ на своите сръбски братя, срещу турския гарнизон в боевете на Калемегдан през юни 1862г., между които са имената на Ильо Марков, Филип Тотю, Христо Македонски, Цеко Петков, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Христо Иванов-Големият, Иван Кършовски, Матей Преображенски-Миткалото, Йордан Жечев Планински… и младият Васил Кунчев, който получава бойното си кръщение-Левски, бъдещият Апостол на свободата.

Успешният край на тази българска придобивка стана в годината, когато отбелязваме двете знаменателни дати – 170 години от раждането на Апостола – Васил Левски и 145 години от създаването на Българската легия в Белград от Георги С. Раковски.        Инициатива е на Национална асоциация "Георги Стойков Раковски" и Общобългарски комитет „Васил Левски", подкрепени от Столичната община и Белградската скупщина и е изцяло финансиран от Алианц България ЕООД.

Проектът на морената е на известния български скулптор Георги Чапкънов, който дарява единия от медальоните.

Сподели в: