Открива се новият сезон на камерния цикъл за изгряващи европейски таланти „Мотив“

Прочута класика в дует за цигулка и акордеон, представена от блестящи полски музиканти в дръзки и богати аранжименти

Петият сезон на софийския бутиков цикъл за камерна музика Мотив ще бъде открит на 28 октомври от 19:30ч. в Къща-музей „Борис Христов на ул. „Цар Самуил“ №43. Събитието се осъществява в партньорство с Полския институт в София и ще представи на столичната публика от ценители едно от най-обещаващите полски камерни дуа – цигуларката Каролина Миколайчик и акордеонистът Иво Йединецки.

Дуото на Каролина и Иво е носител на многобройни първи награди и Гран При на музикални конкурси в Полша, Хърватия, Франция и Австрия. През ноември 2014 г. те получават Наградата на ректорите и Наградата на авторите за Концерт на годината в Националния конкурс за камерни ансамбли. През 2016 г. те правят първото си турне в САЩ, а изпълнението им в най-аплодираната зала „Карнеги“ получава блестящи отзиви. През 2017 г. те изнасят рецитал във Варшавската филхармония и редица концерти в Азия.

АРТИСТИТЕ

Дуото е създадено през 2013 г. Оригиналната комбинация от цигулка и акордеон дава неограничени звукови и цветови възможности, които дуото използва за репертоар от всички музикални периоди – от барока до XXI век. Той се състои от произведения, написани от композитори от различни националности, представляващи различни музикални стилове. Освен оригинални композиции за цигулка и акордеон, те изпълняват свои собствени транскрипции на световноизвестни примери от музикалната литература за цигулка и пиано.

Каролина Миколайчик и Иво Йединецки правят дебюта си през май 2013 г. в Концертната зала на Музикалния университет „Фредерик Шопен“ във Варшава. Оттогава насам те не спират да концертират в Полша и в чужбина. Участвали са на признати фестивали като Vier Jahreszeiten Riehen (Швейцария), Камерна музика в Martvili (Грузия), Emanacje (Европейски център за музика на Krzysztof Penderecki), Летен фестивал Dziekanka и „От Шопен до Горецки“ във Варшава, както и 58-ми Варненски есенен международен фестивал за съвременна музика.

Каролина Миколайчик и Иво Йединецки си сътрудничат с редица съвременни композитори. През 2015 г. те правят премиерата на произведенията: „Рапидо“ на Едуард Сиелики, „notturno“ от Андржей Каралов и „Мазурка“ от Игнац Залевски. През февруари 2016 г. те изпълняват първия по рода си двоен концерт за цигулка, акордеон и оркестър, написан по желание на композитора и посветен на дуото от Марчин Блажевич.

КАМЕРНА АРТ КОНЦЕПЦИЯ

Мотив: АКОРДЕОН е част от известния, вече 4 годишен, цикъл за камерна музика МОТИВ, който тази година представя изключително амбициозна програма с артисти от Полша, Великобритания, САЩ, България, Русия, Узбекистан, Испания и Франция.

Камерен цикъл МОТИВ – всеки месец българската публика има щастието да преживее по едно събитие с изпълнители, наградени от престижни европейски и световна конкурси, които концертират на легендарни световни сцени.

Неподражаемите по рода си камерни вечери дават нов облик на музикалната сцена – изпълнителите представят изкуството си в интимна и елегантна атмосфера, в артистичната среда на домът на легендарния български бас Борис Христов, в непосредствено общуване с публиката по особено емоционален начин.

Местата в залата са не повече от 50, а организаторите допълват специалната атмосфера на вечерта с комплимент за всеки гост.

БИЛЕТИ

на motifconcerts.info
на касите на Eventim в страната
онлайн тук
преди събитието в Къща-музей „Борис Христов“.

Местата са ограничени.

Сподели в: