Открива се изложба Хелветика Завинаги – Историята на един шрифт

На 5 юни / петък / от 18.30 часа в Софийската градска художествена галерия се открива изложбата Хелветика Завинаги – История на един шрифт. Тя е част от проявите на фестивала SOFIA DISIGN WEEK.

Експозицията е посветена на 50-годишнината от създаването на един от най-използваните шрифтове в графичния дизайн, популярен с името „Хелветика”.  Сред експонатите в изложбата са оригинални скици, документиращи процеса около създаването на”Хелветика”. Експозицията проследява и използването на шрифта в различни исторически моменти и свидетелства за употребата му в най-различен контекст.
 „Хелветика завинаги” e продължение на книгата на Ларс Мюлер и Виктор Малзи със същото име.

Плод на усилията на двама графици от Цюрих – Макс Алфонс Мидингер и Едуард Хофман –  „Хелветика” се превръща в естетическа константа и преодолява през 60-години внезапното преминаване от оловната преса към дигиталното обработване на текст. Шрифтът се характеризира с простота и лаконичност, рисунъкът му е стегнат, четлив и изразителен. Това прави „Хелветика” практичен инструмент за дизайнери и графици от 60-те години на ХХ в. досега. Тържествената сдържаност на този шрифт дава свобода за намиране на адекватен външен облик на различни идеи. Намерил приложение в най-различни области на графичния дизайн, рекламата, книгопечатането и др., със своята простота, съвременни линии и пропорции „Хелветика” е актуална и широко използвана на различни езици и днес.

***
Научно-техническото наследство на Леонардо да Винчи отново с изложба в София

Сподели в: