Открива се изложба "Следите на града" на Йозеф Обербауер

На 14 септември 2010г. се открива изложбата "Следите на града" на Йозеф Обербауер в Софийска градска художествена галерия.

Йозеф Обербауер е първият художник, който посвещава значителна част от творческата си дейност на София. Неговите прецизно изпълнени акварели и рисунки са безценни свидетелства за облика на столицата и други градове от страната ни от края на ХІХ и началото на ХХ век. Запален пътешественик, той рисува Несебър, Търново, Трявна, като го привличат храмовите постройки, старите къщи, гробищата, останките от крепостни стени, пазарите, населени с впечатляващо разнообразие на хора в различни носии. Това са картини и едновременно автентични документи, в които е затворен духът на време.

Създава серии от картини посветени на храмове и манастири – базиликата Св.София, най-значимата постройка в столицата, в които могат да се проследят архитектурните й преобразования, както и на Рилския манастир, несебърските църкви, Бачковския манастир, църквата „Св. 40 мъченици” в Търново и други.

 Като главен чертожник към Софийския общински съвет прави план на махалите Банишор и Драз с видимите по това време все още останки на северната част от крепостната стена на Сердика. Този план го вдъхновява за акварела „Реконструкция на Улпия Сердика”, в който използва фактите и въображението си за да представи античния град.
            
 Картините на Обербауер са упрек за нехайството, с което са се отнасяли тогавашните градостроители към следите от минали епохи във времето на динамични промени и урок за днешните архитекти.

 Интересно е да се изучава развиващия се град и да се проследи колко различна е столицата. Творбите му днес са ценен документ за София и нейната история. Откриваме града – от покрайнините през улиците и площадите, до храмовете, пазарите и хановете. Нещо се е съхранило, друго е разрушено. В тези творби София внушава спокойствие, но и тревога от преходността на времето.
           
Изложбата представя 78 рисунки и акварели, както и най-интересния от неговите оригинални  хандриси, както дълго време са се наричали ръчно рисуваните картографски планове. Тя е резултат от усилията на Музея за история на София и Софийската градска художествена галерия.

14 септември – 17 октомври 2010,
откриване 14 септември, вторник, 18.00 ч

Сподели в: