Открива се изложба на традиционна японска архитектура у нас

На 25 -ти октомври, вторник от 18 часа официално се открива изложба на традиционна японска архитектура в Национален Археологически Институт и Музей при БАН. Изложбата е част от инициативата “Дни на японската култура”, която се провежда в България за 22 пореден път.

Автор на изложбата е доц. арх. Пенчо Велев, който разглежда основните, традиционни за архитектурни обекти на Япония. В изложбата се представят фотоси на японски храмове, замъци и градини, селектирани тематично от арх. Велев.
Японските храмове са част от разнообразни религиозни течения и възгледи, които формират различните морални ценности на страната и тяхната роля за запазване на културата и традициите на Япония.
В изложбата са разгледани и типични японски замъци от различните исторически периоди, тяхната еволюция в архитектурния стил и специфика спрямо промените в политическия и икономически живот на страната.
Японските градини, които представляват третият основен елемент от експозицията, са специфичен израз на японската душевност, философия, артистични възгледи и виждания в областта на изкуството и на връзката с архитектурата.

Атмосферата от фотографите ще оживее пред вас, чрез уникалното ревю на кимона, представено от сдружение  „Урасенке“. Ще имате възможност да присъствате на ревю на японски кимона, ще видите основните типове кимона: детски, кимона за не омъжени момичета, кимоно за ходене на гости, на разходка, официално кимоно за омъжени жени, сватбено кимоно на самата Ханая Мории др.

Изложбата се организира от ДЖАЙКА Алумни в България, с любезното съдействие на Националния Археологически институт и музей при БАН и под патронажа на Посолството на Япония в България. Любителите на изкуството и архитектурата могат да посетят изложените фотоси до 11 ноември.

За Дни на японската култура:
Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 година. За двадесет и втора поредна година българската общественост има възможността да се докосне до автентични изяви на известни представители на богатата японска култура. Култура, която се прекланя пред красотата, хармонията и усилията за постигане на съвършенството. Уважението към природата намира израз в изкуството на икебана; търпението и постоянството, в отглеждането на бонсай; гостоприемството и мисълта за другия, в чайната церемония; японската естетика на съкровената и дълбинна красота се проявява с особена наситеност в Театър Но, а пък най-кратките стихове в света хайку само с няколко думи семпло рисуват красотата на природата и на човешката душа. Дните на японската култура са повод за възхищение и размисъл.

Сподели в: