Открива се изложба на Луиза Маргал

На 13 октомври /вторник/ от 18.00 часа в Галерия "Васка Емануилова", филиал на на СГХГ ще се открие изложба на Луиза Маргал, носител на наградата ОНО в Словения – еквивалент на наградата БАЗА в България.

Заедно с тази изложба посетителите на галерията ще могат да витят и нов акцент в постоянната скулптурна експозиция на Васка Емануилова – живописни творби на Кирил Петров, дългогодишен нейн приятел и съмишленик

ЛУИЗА МАРГАН
Обещаващо поле
13 октомври – 01 ноември 2009 г., откриване: 13.10., вторник, 18.00 часа

Самостоятелната изложба на Луиза Марган се организира в рамките на програмата „Място за срещи”, проект на Софийска градска художествена галерия, насочен към представяне на съвременно изкуство и млади автори.

В работите си Луиза Марган изгражда необичайни логически връзки между съвременния живот и живота на самите художествени произведения. Те не просто са инсталирани в изложбените пространства, а като че ли са настанени там, за да ги обитават. Противно на схващането, че произведението е „нечовешко” или „неживо”, тя трансформира обектите и заобикалящата ги среда в одушевени понятия. В нейните изложби се появяват растения и живи организми, дишащ покрив на къща, дишащо подземие или камина, която „не може да си намери място”. Всичко това обикновено има отношение и към социалната среда, местата на произход или пребиваване, които не винаги имат една и съща стойност или значение.

За изложбата си в София авторката от българо-хърватски произход създава нови работи. Те са вдъхновени от идеята за наследствената земя като символична категория – обществена идентичност, консуматорски продукт, потенциален капитал, или лична стойност. Идеята възниква от връзката между художественото образование и наследството на художничката в България. Земите на семейството са възвърнати след края на социализма и под формата на реални финансови средства помагат за професионалното развитие на Луиза Марган. В нейната интерпретация, това преобразуване на ценности, е една от причините днес тя да е художник. Под формата на обекти, фотография, рисунки, видео и stop motion анимации, изложбата коментира едновременно политическата и личната история. Поставя се въпросът за противопоставянето и връзката между материални и интелектуални стойности. Те предхождат възникването на изкуството в държавната икономика и в живота на почти всеки художник, но само правилното им управление води до реален художествен продукт. 

Луиза Марган е родена през 1983 г. в Риека, Хърватска. През 2006 завършва Академията за изящни изкуства и дизайн в Любляна, Словения. През 2005-2006 следва в Университета за приложни изкуства във Виена. От 2006 до 2009 реализира самостоятелни изложби във Виена, Любляна, Веление и Марибор (Словения). Носител е на наградата OHO за 2007, която се присъжда в Словения и е еквивалент на БАЗА за България. Работи живопис, рисунки, инсталации, инсталации за определено място, видео и видео анимация. Някои от работите й са създадени в сътрудничество с Миха Прескер. Живее и работи във Виена.

Сподели в: