Открива се изложба "Изкушението чалга" в Софийската галерия

Светлана Куюмджиева и Весела Ножарова откриват изложбата "Изкушението чалга" в Софийска градска художествена галерия. Двете дами, куратори на проекта, ди позволяват да свалят тежката преграда между "чалга" и "култура" и да потърсят реакциите на съвременните български художници към тази толкова активна среда.

Чалгата присъства в изложбата като съвкупност от музика, визия, текст, история, атмосфера, конкретни събития и места – всичко, което я превърна в толкова важен социален фактор. Всеки от участниците в проекта е намерил по нещо в чалгата, което го е развълнувало, потресло, трогнало, смутило, зарадвало и най-вече нещо, което го е изкушило дотолкова, че да го превърне в изкуство.

 
В селекцията попадат първите привлечени от чалгата артисти, в най-динамичния й период от средата и края на 90-те години – Георги Тушев, Даниела Костова, Борис Мисирков/Георги Богданов, Аделина Попнеделева. Пищната визия и силните преживявания провокират в следващите години още утвърдени автори като Алла Георгиева и Красимир Добрев. Част от тези автори участват и с нови работи, правени специално за този проект. Редом с тях са двама български художници, които са познати повече на световната арт сцена, отколкото на родната – Константин Божанов и Ергин Чавушоглу. В работите си те предлагат един външен и по-дистанциран поглед към чалгата тук или към нейните еквиваленти по света.   

Специално участие в изложбата има DJ JORO-BORO от българския бар в Ню Йорк, главен герой във видеото на Даниела Костова.

Важна част от експозицията е хронология на чалга културата в България, съпосотавена с някои важни политически и социални събития. Хронологията е изготвена от д-р Венцислав Димов от Института по изкуствознание към БАН, автор на първото монографично изследване на чалгата „Етнопопбумът”, София, 2001.

Изложбата се открива на 30 април (четвъртък) 2009г. от 18.00 часа.

Сподели в: