Открива се изложба "Венециански внушения" на Лучано Лонго

Италианският културен институт в София има удоволствието да ви покани на 15 април 2010 г. (четвъртък) от  18.00 ч. в Галерия Средец на Министерството на културата, бул. Ал. Стамболийски 17, на откриването на самостоятелната изложба "Венециански внушения" на Лучано Лонго.

Изложбата представлява съвкупност от произведения, предимно живопис и скулптура, подбрани от автора и представени в хронологичен ред. Картините с тюркоазен фон и с червени краски за контраст, представляват човешката топлина и живота. Следват по-новите картини на художника, които са на златен фон и пак с червени окраски. В средата на залата ще бъдат изложени скулптурите според годината им на създаване и последните от тях носят същия характер в червени нюанси.

Една част от творбите е свързана с приложните изкуства, а именно  с елементи от бижутерията и обзавеждането.  Ще бъдат изложени също така и фотографии на интериори и екстериори като фонтани, слънчеви часовници, стенна живопис и мозайки.
 
Скулпторът Лучано Лонго е роден в Куанто ди Тревизо, Италия, през 1953 г. Син на потомствен художник, баща му Луиджи е утвърден стенописец и декоратор, от когото наследява фигуративната техника, която по-късно доразвита в Художествена гимназия. През 1978 г. Лонго завършва специалност Сценография в Художествената академия във Венеция и разширява кръга на интересите си с преподаването на История на изкуството и художествени техники. Създава сценографии за театъра и за телевизията (RAI,  Antenna и др.), както и живописни декорации, които могат да се видят в многобройни частни домове от северна Италия.   Най-големият му ангажимент е свързан със създаването на скулптори, стенна живопис и мозайки, за които използва различни материали като стъкло, мрамор, дърво, полу-скъпоценни камъни и злато. Преобладаваща обект в творбите му е човешката фигура.
 
Изложбата ще продължи до 23 април 2010.

Сподели в: