Открива се изложбата „Мълчалив разговор” на Георги Йорданов

На 17.09.2009г. в галерия Париж се открива изложбата „Мълчалив разговор” на варненския художник Георги Йорданов.
Интересен е фактът, че въпреки вече извоюваната популярност на автора не само в България, но и в чужбина, се оказва, че той не е имал самостоятелна изява пред софийската публика.
Така, на празника на столицата, Георги Йорданов ще направи един своеобразен „дебют” пред столичани. Авторът е имал преди това седем самостоятелни изложби в Лондон, където собственик на негова картина става известния уелски актьор, сценарист и режисьор – Тери Джоунс („Монти Пайтън и Светия Граал”).

В галерия Париж ще бъдат показани девет нови творби на художника, за които бихме могли да кажем, че са изпълнени с особен – булгаковски дух. В излъчването, а и в самите сюжети на творбите има нещо хем руско-сталинистко, хем буржоазно-аристократично. Често присъства и една мистична котка с много човешко лице, през очите на която сякаш наднича един закачливо -намигващ Воланд. Жените и мъжете са застанали като за снимка, случваща се някъде в началото на XX-ти век, с типичните за тогава костюми и шапки, в познатата приглушена и опушена светлина, застинали в лека усмивка и винаги гледащи зрителя. Дори някои от персонажите са се обърнали специално назад, а други надничат през рамото точно както правим, когато ни казват,че ни снимат. Разбира се, бутилките вино и чашите са неизменно присъстващи като част от мълчаливия разговор, който се провежда сякаш през очите и загадъчните усмивки на героите. Всичко изглежда много уютно, реално и някак по домашному близко, но неизменно съпътствано от усещането за сюрреалистично, булгаковско приключение…

Експозицията ще продължи до 3.10.2009г., като може да бъде видяна и он-лайн в сайта на галерия Париж.

Сподели в: