Открива се изложбата Лято и почит към Гоя на Кирил Божков

Лятото, което упорито не иска да дойде тази година, се среща с едно  задълбочено изследване на творческия и житейски път на Франсиско Гоя и те най-неочаквано се обединяват в цикъл от осем живописни картона, подписани от художника Кирил Божков. „Ох и ах на боговете”, „Почит към Гоя”, „Вещица”, „Глад” и др. са арени където се срещат  в странни симбиози и видения фантазии, и реалности.

ЛЯТО означава преди всичко отпускане, авантюри, наслади, а ГОЯ –  „Сънят на разума, който ражда чудовища”. Последният стар майстор, превърнал се в първия модерен художник, както твърди легендата, надали е най-безопасния пример, който може да се следва днес. Колкото и да изглеждат странни виденията на Гоя, те са считани от създателя си за обективната истина, характерна за Испания от времето на упадъка на монархията и възраждането на инквизицията. Когато в съседна Франция творят Волтер, Монтескьо и Дьолакроа, само една планинска верига, Пиренеите, я отделя от средновековна Испания, където Гоя, чрез безсмъртното си творчество ще покаже, че и във времена на мракобесие и упадък изкуството може да е ново, живо и силно. Нека си припомним посланието на  Лорка за „…неосезаемия полъх … който напира над главите на мъртвите, търсейки нови простори и непознати акценти, възвестяващ непрестанното кръщение на току-що сътворени неща…”

Дали днес ние не сме от другата страна на едни въображаеми Пиренеи? Дали Лятото не е съвсем близо, такова, каквото всеки човек го жадува вътре в неизследваните дълбини на сърцето си… Дали винаги то не е било тук и само „Пиренеите”изградени от собственото ни съзнание не ни  пречат да го изживеем?                                                                      

Цикълът „Лято и почит към Гоя” е част от проект „Съавторство”2011.

Творбите са рисувани върху изхвърлени картони от кандидатстудентски изпити в НХА. Затова са експонирани на земята откъдето са й взети. На гърба им има имена на кандидатстудент, до които е написано името й на Божков. Той допуска,че „сътвореното”от неговия „колега-съавтор” може да е оказало влияние върху надрисуваното от него. Странното е,че Божков не познава своя съавтор. Обратното също е вероятно.  Изложбата представя различни творби от проекта „Съавторство”, както и последния  цикъл от този проект:  „Лято-почит към Гоя”

Арт галерия Кирил Божков
гр.София,  ул.Славянска 35
Тел: 0888 659 941;  0888 420 295
www.bozhkovgallery.dir.bg
Всеки ден от 11, 00 до 19, 00 часа.
(Почивен ден – неделя)

Сподели в: