Открива се галерия за икони

На 10-ти февруари 2008 г. в София ще бъде открита специализирана галерия за икони под името “ICONS-BG”. Местоположението на малката бутикова галерия е на ул. “Лайош Кошут” 10 .

Идеята и реализацията на този проект са на столичната галерия "Париж". Амбицията на нейните създатели е да представят майсторски изработени икони от съвременни български зографи. Подборът на авторите ще цели да подчертае индивидуалните умения и стил на творците. Освен традиционните копия на известни български, руски и гръцки образци ще бъдат показвани и авторски икони, както и по-специфични православни и католически изображения. Експозицията на галерията ще бъде постоянна, като не са изключени и самостоятелни изяви на иконописци, а също и участия в различни благотворителни инициативи.

Новата галерия за икони се намира в непосредствена близост до параклиса "Св.Георги" (известен като Гръцката църква ), до бъдещата Арменската Апостолическа църква и до Католическата църква и Екзархия. Това по естествен начин разкрива и едно друго стремление на собствениците на галерията – подадена ръка между Православното и Католическото Християнство.

www.icons-bg.com

Сподели в: