Откриват фотографската изложба “Снимай! Не убивай!“

На 01 февруари (сряда), от 19:00 часа във ФотоСинтезис Арт Център ще се открие финалната изложба от фотографския конкурс „Снимай! Не убивай!”.

В изложбата ще бъдат показани 40 фотографски проекта от 23 автора, подбрани от журито на конкурса измежду повече от 300 изпратени проекта с общо над 1000 кадъра, разкрили красотата и уязвимостта на дивата природа. Ще бъдат обявени и трите отличени от журито проекти, а Българска Фондация Биоразнообразие ще връчи своята специална награда фотосафари с възможност за снимане на диви кози. Наградата е част от кампанията им за опазване на дивата коза и мечката в България, както и за намаляване на бракониерството.

Изложбата ще бъде показана от 01 до 22 февруари в галерията на ФотоСинтезис Арт Център, София, бул.Васил Левски 57.

КонкурсътСнимай! Не убивай!” е част от едноименния проект, чрез който искаме да си припомним, че обитаваме един споделен свят. Свят, в който право на живот имат и други същества, с които сме неразривно свързани. Той стартира през юни 2011г. и беше разделен на три етапа. В рамките на шест месеца, повече от 2000 регистрирани потребители и участници гласуваха на уеб страницата на конкурса, за да определят наградите на публиката.

Спечелилите най-много гласове в трите етапа на конкурса са:
– За първи етап – Светослав Цветанов (siluet23) с проекта си "Снежни схватки"
– За втори етап – Евгени Стефанов (skydragon) с проекта си "Рапсодия в синьо"
– За трети етап – Добромир Терзиев (DDT) за проекта си "Белият балет."

След приключването на трите етапа, жури, в състав Ивайло Зафиров, Георги Коцаков, Пьотр Шпаковски и Светлослав Петров, определи участниците във финалната изложба и излъчи своя фаворит от всички проекти, участвали в етапите на конкурса.

Наградите за трите отличени от журито проекти ще бъдат връчени при откриване на изложбата и ще бъдат осигурени от PhotoSynthesis, както и от спонсорите на конкурса. Наши партньори в проекта са Българска Фондация Биоразнообразие, Българско Дружество за Защита на птиците, Коалиция „За да остане природа в България” и бе осъществен с медийното партньорство на Списание 8.

Организаторите благодарят на всички, които застанаха зад каузата като изпратиха свои проекти, гласуваха, дискутираха, критикуваха и правеха предложения, които ни помогнаха да подобрим регламента и да проведем инициативата по най-добрия начин. Да снимаш, вместо да убиваш, означава да съхраняваш и споделяш, вместо да разрушаваш. Силата на фотографията е в това да покаже красотата и уязвимостта на дивата природа и нейните обитатели и по този начин да привлече вниманието на все повече хора върху необходимостта от нейното опазване.

Още на Kafene.bg:

Милчо Манчевски отново в София за откриването на фотографската изложба „Пет капки сън”

Откриване на изложбата на Десислава Минчева "Китай – Фрагменти"

Сподели в: