Откриват фестивала "Дни на класиката в Балчик" на 28 юли

На 28 юли от 19:30 часа Класик ФМ оркестър под диригентската палка на Григор Паликаров ще открие фестивала "Дни на класиката в Балчик". В програмата на концерта публиката ще може да чуе "Малка нощна музика" и Симфония №29 от В. А. Моцарт и Концерт за виолончело и оркестър в D Dur от Й. Хайдн, със солист големия виолончелист на Виенската филхармония Робeрт Нaд.

Робeрт Над е роден в унгарския град Мако. На 12 години печели Националния конкурс по виолончело за млади музиканти в родната си страна. Негови преподаватели в Музикалната академия в Будапеща са били Чаба Онцаи и Миклош Перени и в Университета по музика във Виена – Волфганг Херцер. Робeрт Над е носител още на наградата на международния конкурс за виолончелисти „Дейвид Попър“ и международната награда Флориан във Венеция. Като оркестрант е свирил с Младежкия оркестър на Густав Малер, бил е главен виолончелист на Симфоничния оркестър „Тонкюнстлер“ – Дилна Австрия, член е бил на оркестъра на Виенската национална опера (Виенски филхармоничен оркестър), където от 2005 година е главен виолончелист. В кариерата си има и много участия като солист на концерти и звукозаписи. Често концертира и като камерен музикант, заедно със съпругата си Ева Кардош, като част от различни камерни ансамбли. В периода от 1999 до 2005 година преподава в Австрийската консерватория, след което продължава да дава майсторски класове. На сцената на фестивала „Дни на класиката в Балчик“ за първи път излиза на сцена с оркестъра на Класик ФМ.

Класик ФМ оркестър е създаден през 2002г. Музикалното развитие на Класик ФМ оркестър е свързано преди всичко с концертните цикли „Концертмайсторите“ и „Музиката на Америка“. Съставът участва в редица престижни фестивали като „Мартенски музикални дни”, Русе, „Варненско лято”, „Европейски музикален фестивал”, София. Класик ФМ оркестър изнася концерти в Испания, взема участие на фестивала „Музикално лято” в Оберстдорф, Германия, два пъти придружава президента на Република България на официални посещения в Дания и Норвегия и свири пред кралските двойки в Копенхаген и Осло.

Оркестърът музицира редовно с най-талантливите млади български инструменталисти, получили признание на световния концертен подиум. Сред тях са цигуларите Веско Пантелеев-Ешкенази, Светлин Русев, Мила Георгиева, пианистите Людмил Ангелов, Георги Черкин и др. Заедно със световно-известния български цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази. През 2011 г. Класик ФМ оркестър придружи официална българска делегация в Париж и изнесе концерт в “Дома на инвалидите” (зала „Тюрен“) пред представители на дипломатическия корпус и висши служители от френската администрация. През сезон 2011-2012 Класик ФМ оркестър празнува своя 10-годишен юбилей.

Фестивалът „Дни на класиката в Балчик“ се организира за трета поредна година и продължава една седмица. В програмата на фестивала участие ще вземат още и пианистът Георги Черкин, солистите на Софийската опера Атанас Младенов, Любов Методиева и Даниел Дамянов. Самостоятелна изява ще намери и най-добрият ни перкусионен ансамбъл „Полиритмия” и арфистката Деница Димитрова, атрактивният секстет на Михаил Йосифов, заедно с певицата Милица Главнишка.

В заключителната вечер в "Дни на класиката в Балчик" ще излезне камерния оркестър от Виена „Симфониета дел арте”, със солисти: Петра Чиба (сопрано), Жужанна Илиевски (цигулка), Ян Тегтмайер (виола) и Росица Бояджиева (флейта), дирижирани от Константин Илиевски.

Сподели в: