Откриват се две архитектурни изложби, посветени на София

Две архитектурни изложби, посветени на София, ще бъдат открити на 13 май от 11.00 ч. в Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ), съобщи пресцентърът на Министерството на културата.

Експозицията "Конкурсни проекти за многофункционален комплекс – вторичен столичен център" е организирана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Победителят в конкурса ще бъде обявен на откриването. Представени са конкурсните проекти за обемно-пространствено решение за Многофункционален комплекс – вторичен столичен център, съдържащ авангардни, съвременни, функционални и устройствени решения за правителствен-обществен център, съобразен с изискванията за новата роля и място на България в Европейския съюз, се посочва в съобщението. В конкурса участват шест проекта, разработени от екипи под ръководството на Заха Хадид (Германия), Обединение Г-3 на арх. Георги Стоилов (България), Доменик Перо (Франция), Фостър&Партнърс (Великобритания), Максимилиано Фуксас (Италия), Консорциум "АДАИС-ПРОЕКТ" (България). Проф. арх. Хеле Жул (Дания) е председател на журито, в което участват и арх. Браян Спенсър (САЩ), арх. Пол Андрьо (Франция), арх. Кионоре Кикутаке (Япония), арх. Петър Диков – главен архитект на София, арх. Любомир Пеловски – САБ, арх. Митьо Виделов – МРРБ, чл. кор. проф. арх. Атанас Ковачев – председател на техническата комисия.

Изложбата "Архитектурни конкурси – София (1900-1944)" е подготвена на основата на архивни материали от периодичния професионален печат. Тя е дело на Центъра по архитектурознание към БАН (арх. Ирина Файтонджиева, арх. Лило Попов) със съдействието на Центъра по дигитализация към Института по математика и информатика – БАН (Калина Сотирова, Зафер Галибов), Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Проектът е спонсориран от Столичната община по програмата "Култура". След обявяването на София за столица на младата българска държава преди 130 години започва нейното бързо и мащабно архитектурно и градоустройствено преобразяване. В резултат на това София за кратко време се превръща в модерен европейски град. Нуждата от много и значими обществени сгради за столичния град довежда до редица архитектурни конкурси с участието на архитекти от страната и Европа. Тогава бащите на града са виждали в конкурса най-добрия начин за постигане на високо архитектурно качество. Резултатите са оформили в голяма степен днешния облик на нашата столица – между тях са сградите на Ректората, Народната библиотека, Художествената академия, МВР, Агрономическия факултет, ИСУЛ и много други, отбелязват организаторите.

Изложбите ще продължат до 6 юни.

* * *

Неделчо Нанев откри изложба в памет на своята съпруга
Виртуална фотоизложба на Александър Иванов по повод Деня на Земята
Открива се изложба "Човек и природа"

Сподели в: