Откриват Римския стадион в Пловдив с антични спортни игри

На 21 юли, от 11 ч. в Пловдив, с антични спортни игри на 3D анимация, ще бъде открит за посетители уникалният Римски стадион. Античният стадион на Филипопол е един от най-впечатляващите туристически обекти в града. Официалното откриване ще бъде направено от Президента Росен Плевнелиев и инж. Иван Тотев, кмет на град Пловдив.

След приключването на цялостната реконструкция на обекта, гостите на града, както и местните жители ще могат да посещават културната ценност и да научат повече за историята на стадиона и античния Филипопол в специално изградения мултимедиен център. Посетителите ще имат възможността да се потопят в атмосферата на античните времена и да се насладят на изключително интересна туристическа атракция, която е новост и за страната – 3D анимацияПловдив през ІІ век”. Тя илюстрира спортните игри, които са се провеждали на стадиона и изгражда своеобразен мост между Античността и съвремието.

Официалното откриване на обновения Античен стадион на Филипопол поставя началото на нов интерактивен подход при представянето на културните ценности на града и е част от активностите за позиционирането на Пловдив като един от най-силните кандидати за „Европейска столица на културата 2019“. Уникалният Римски стадион е сред най- привлекателните местни забележителности и е ресурс за устойчиво развитие и повишаване на качеството на градската среда в историческия център на Пловдив. Проектът за реконструкцията му има за цел да възроди античния стадион и да му вдъхне нов живот като част от културното наследство на хилядолетния град.

На откриващото събитие ще бъдат обявени постигнатите резултати  по двустепенния проект за реконкструкцията му. Той е на стойност над 500 хиляди лева, осигурени от бюджета на Община Пловдив. Първият етап се реализира през 2011-та и 2012-та година, а вторият финален етап започна на 02.10.2013 година и включва изграждането на ажурно стълбище, създаване на информационен център и кафе-бар за посетителите на града, както и 3D киносалон. Съществуващата бетонова стълба e реконструирана в облика на Римския стадион, а платформа за инвалиди свързва първото и второто ниво на съоръжението.

Тази година отвори врати за посетители и други значим за Пловдив обект – Раннохристиянската базилика, която е с статут на паметник на културата от национално значение. Тя се превърна в археологически музей, където са изложени на оригиналното си място подовите мозайки на църквата с пищни геометрични орнаменти. В пристроен към сградата баптистерий могат да се видят един от малко добре запазени в България кръщелен басейн от мрамор с форма на кръст и изящни мозайки с изображения на елен и гълъби. Околното пространство е превърнато в малък градски парк, който интегрира части от източната крепостна стена с кула на античния Филипопол, на част от антична улица и на двор на частна къща.

Прочетете още:
Най-актуалното сопрано на Верди идва в Пловдив

Сподели в: