Откриват кинофестивала "Берлинале"

Един от най- престижните европейски кино форуми се открива за 59- ти път в немската столица Берлин. Фестивалът ще отбележи 20- годишнината от падането на Берлинската стена с прожекция на филми, заснети от двете страни на "желязната завеса" в последното десетилетие на студената война. Наградите "Златна мечка" и "Сребърна мечка" ще бъдат връчени от международното жури, оглавявано от носителката на Оскар Тилда Суинтън.

Силно е и българското присъствие на международния фестивал тази година. "Аз, Графинята" на Петър Попзлатев, " Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на Стефан Командарев, " Дзифт" на Явор Гърдев, са родните продукции на форума. Филмът на Петър Попзлатев е в специалната секция, която отбелязва падането на Берлинската стена. Той е част от програмата "След зимата идва пролет – филмите, предусетили падането на стената", организирана от немската държавна културна фондация и немската филмотека. "Аз, Графинята" ще бъде показан на публиката на 12.02.2009 г. от 18.30 часа и на 13.02. 2009 г. от 21.00 часа.

Три международни копродукции с миноритарно българско участие ще бъдат представени на европейския филмов пазар на Берлинале 2009. Филмът на режисьора Алексей Учител „Пленен”, който е включен и в програмата на предстоящия София филм Фест, е продукция на Русия и България и ще бъде показан на 9 и 10 февруари. В турския филм „Моето единствено слънце”  на режисьора Реха Ердем, България е копродуцент заедно с Турция и Гърция; лентата ще бъде показана на 7 февруари 2009, освен това филмът участва и в програмата Форум на младото кино на Берлинале. България участва като копродуцент и в проекта на унгарския режисьор Янош Еделени „Prima Primavera”, наред с Унгария, Великобритания и Холандия.

"Берлинале" продължава програмата си до 15 февруари 2009г.

Сподели в: