Откриват изложба с плакати на Шопен

През 2010-а се честват 200 години от рождението на Фридерик Шопен. По този случай Полският институт открива изложба, посветена на композитора.

Откриване на изложба плакат “…прелестна е всяка твоя нота… – Шопен в полския плакат” от колекцията на Кшищоф Дидо, собственик на Галерия за плакати в Краков ще се състои на 1 март 2010г., от 18.00 часа, входът е свободен.

Изложбата ще открие Божидар Икономов,председател на Международното триенале на сценичния плакат. Творби на Шопен ще изпълни Анелия Господинова

Изложбата, включваща 30 плаката, илюстрира широката палитра от начини на изобразяване на личността на гениалния полски композитор, както и вдъхновението, което творците черпят от неговата музика. Ограничени от плоската повърхност на хартията, както и от техниките, които използват, за да изразят идеята, мислите и художествената си концепция, те създават малки шедьоври и с това доказват колко богата е тяхната фантазия, многобройни идеите и точни асоциациите. Плакатите можем да разделим на групи: първата включва плакати към международния шопенов конкурс, който от 1927 г. на всеки 5 години се провежда във Варшава. Следва групата на плакатите към ежегодните конкурси, а останалите са посветени на годишнини на Шопен, изложби, филми, концерти и др. Представените в рамките на изложбата плакати са само подборка от над 200 работи, появили се във връзка с тази тема.

Изложбата продължава до 26 март.

Сподели в: