Откриват изложба "Владимир Димитров – Майстора. Първичната материя" на 19 септември

Откриване на изложбата "Владимир Димитров – Майстора. Първичната материя", ще се състои на 19 септември от 18:30 часа, в галерия „Индустриална 11”.

С изложба от цикъла „Шедьоври на българските галерии” галерия „Индустриална 11” отбелязва 130-годишнината от раждането на Владимир Димитров – Майстора. Изложбата може да бъде посетена в галерия „Индустриална” (София, ул. Индустриална 11), между 19 септември и 15 октомври 2012 година.

Включените 65 живописни, акварелни и графични творби на Майстора са избрани с желанието да се върне внимание към онази част от ранното художествено наследство на твореца, която обикновено остава в пограничното поле на възприятието през годините. Подбраните от фондовете на редица художествени галерии в страната, както и непоказвани досега творби от частни колекции представят една съкровищна, съкровена част от делото на художника. Част от творбите, създадени непосредствено след Първата световна война, са проекти, към които художникът се връща отново и разработва в следващите години. В този смисъл те могат да се възприемат като „архетипни” за творчеството му. Включена е и част от военната продукция на Майстора. От тези рисунки с молив и туш добиваме представа за съпричастието и честността, на които художникът е способен. Високата оценка, която тези документи получават от критиците на времето доказва тяхната изключителност и ги поставя далеч над останалата продукция на българските военни художници. Живописните творби – намиращи се в непоказвани до момента частни колекции, завършват и допълват експозицията като представят и зрелия период на художника, в който той, запазвайки бистрия си и новаторски подход, довежда до синтез предишните си дирения.

Събитието дължи на сътрудничество между галерия „Индустриална” и Съюза на българските художници, на участието на Художествена галерия – Кюстендил, Националната художествена галерия, Регионален исторически музей – Благоевград, както и на подкрепата на Фондация „Братя Василеви”.

Сподели в: