Откриват изложбата „А зад вратите и прозорците” на Армандо Арпая и Стефано Бенацо

А зад вратите и прозорците?” е заглавието на изложбата на двама италиански артисти – художникът Армандо Арпая и фотографът Стефано Бенацо, с куратор Симона Грошевска, която ще бъде открита на 28 юни 2012 г. в Галерия „Икар” в София, ул. „Бачо Киро” № 26-30.

Въпросът – в случая с Арпая – съдържа и отговора. Неговите картини не са знак за непроницаемо затваряне, а съвет да влезете в личните реалности, за да изследвате многото тайни, скрити зад всяка от тях. Армандо Арпая е пътувал много и е имал много персонални изложби в страни като Гърция, Франция, Египет, Америка и много други. Хоризонтът му много се е разширил, не е останал ограничен до вратите и прозорците. Въпреки това, където и да отиде, страстта му към местата, които открива зад вратите и прозорците, си остава. Някои помещения, посетени при дългия му престой в Гърция, бяло-сините вратички на някои острови като Санторини, парижките детайли върху мед, надписите в Страсбург, са запазили любопитството му към изследване на нови светове, в които ни въвежда смирено и с обич.

Стефано Бенацо заснема първата си фотография на Акропола през 1961 г. Половин век по-късно, занимавайки се с различни форми на изкуството, обединява някои свои снимки на врати на къщи във Вашингтон с картините с масло на римския си приятел Армандо Арпая. С тези образи, идващи от четири континента, двамата творци изразяват едно и също любопитство. Не какво скриват или затварят в себе си тези врати и прозорци, а към каква действителност се отварят те. Когато прави тези фотографии през 2000 г., Бенацо е привлечен от студената им симетрия, от тяхното натрапчиво повтаряне, от цветовото различие, както в останалата част от десетките хиляди негови снимки, направени през годините. Онова, което го интересува днес, е личността на обитателите на тези къщи, техните вкусове, амбиции, мечти, разочарования. Затова чрез развитието на неговия подход към същия образ се разкрива част от пътя му към “другото”.

Изложбата може да бъде видяна в галерия „Икар” до 16 юли 2012 г.

Сподели в: