Откриване на фотоизложба на българските участници на 52-рия конгрес на FIJET

Откриването на фотоизложбата на българските участници на 52-рия конгрес на FIJET в Турция и представяне на книгата "Zoom Турция", ще бъде днес, 23 април 2012г., в галерия – книжарница София Прес, на ул. Славянска” 29, от 18:00 часа.

На 2 декември 1954 г. журналисти от Белгия,Франция и Италия основават в Париж Международна федерация на журналистите и писателите по туризмаFIJET. Първият конгрес на новата международна организация се провежда през 1956 г. в Ница. Същата година в България група журналисти, пишещи на туристически теми, основават към Съюза на българските журналисти Българската асоциация на журналисти и писатели по туризма – ABUJET, която е приета за член на FIJET през 1957 г. Днес в състава на АБУЖЕТ са повечето от журналистите, които пишат за пътувания и туризъм във важните български медии. Председател на Българската асоциация е Максим Минчев.

По традиция всяка година FIJET провежда конгрес в различна държава. В Турция се проведе 52-ият Световен конгрес, в който над 250 журналисти от 5 континента обсъждаха ролята на журналистите за развитието на съвременния туризъм. Беше поставен акцент на значението на културата върху туризма. Първата част на конгреса се проведе в Европейската столица на културата за 2010-та – Истанбул, а втората – в очарователния Бодрум и уникалната Кападокия, съобщиха от "АБУЖЕТ".

Петнадесет български журналисти имаха изключителното удоволствие да се потопят в магическия водовъртеж от невероятна история, култура, гастрономия и гостоприемство. С техните творби кураторът Румяна Чапанова аранжира изложбата "Zoom Турция". В края на миналата година е издадена и книгата "Zoom Турция", допълват от организацията.

Нейни автори са: Анна Драганова, Бойка Асиова, Ваня Шекерова, Ирина Асиова, Искра Койнова, Лилия Старева, Любослав Илиев, Максим Минчев, Милена Димитрова, Мария Петкова, Мира Баджева, Пепа Витанова, Пламен Старев, Румяна Чапанова, Сава Чапанов, Славяна Манолова, Соня Алексиева.

Сподели в: