Откриване на магазин за време и чай

На 19 юли (четвъртък) в 19.30 часа София се сдобива с уникално място – Магазин за време и чай (ул. „Княз Борис“ I № 65). На откриването ще се извърши дегустация на нови модели в бизнеса и на чайове от цял свят, размяна на спомени и надежди, изложба на позитивни чувства.

Ако не ви стига времето или искате 2 кг. хубаво време, може би ще ви разочароваме.

Магазинът за време и чай е в действителност експеримент, опит на живо, който ще се опита да съчетае опазването на околната среда, подкрепата на неправителствените организации и идеята за доброволчеството с принципите на пазарната икономика.

Това е първият в България магазин, в който освен, че ще намерите чай и атрибути за чаения лайфстайл от цял свят. Там ще можете да разменяте времето си за това на други хора.

Единицата за размяна е един час, а разработваната в момента програма, позволява да разменяте способности, вместо пари. Така хора с различен стил на живот, но готови да експериментират за сметка на шаблоните, ще могат да обменят идеи и време.

„Магазинът“ е по-скоро място за губене и намиране на време. Другото, което предлага за пръв път в страната ни е възможността да подкрепите неправитлствена организация, в която сте доброволец или просто харесвате каузите й. Можете да го направите като изработите нещо от рециклирани материали, а парите от продажбата му ще бъдат за каузите и кампаниите, които вие изберете и подкрепяте.

Още една неотъпкана пътека, в която „Магазинът за време и чай“ ще се пробва, е размяната на вещи, които имат емоционална стойност, срещу такива, принадлежали на други хора. Така авторите на идеята се надяват да започне ново поле на размяна отвъд парите – размяна на спомени, мечти и преживявания.

Всеки гост на „Магазина за време и чай“ ще може да дегустира наред с другото и чай от различни краища на света: от Тайланд, Шри Ланка, Турция, Китай, Парагвай, Бразилия, Кения и ЮАР.

Стремежът е всички стоки да бъдат fair trade – т.е. – плод на честна търговия, незлоупотребяваща с достойснтвото, здравето и честта на хората, участващи в производствения процес.

Магазинът ще предлага от Септември различни уъркшопове, свързани със зеления лайфстайл и помагащия на съвременния човек да върне хармонията между себе си и природата.

Отпадъците разбира се са събирани отделно, отдава се особено внимание на рециклирането. Пример за креативност е аудио – уредебата в „Магазина за време и чай“, която е направена от стара техника и в действителност струва един лев.

Създателите на мястото се надяват да помогнат София да се сдобие с малко цвят и смели решения, с които да прекрачи границите на възможното.

Сподели в: