Откриване на изложба Tragoedia Mundi Re-Visisted на Теодор Манолов

Tragoedia Mundi Re-Visited е графична ретроспективна изложба (литографии, гравюри, илюстрации, рисунки, комикси и дигитални творби) на един от най-твърдолинейните експериментатори в репродукционните технологии и музиката у нас – Теодор Манолов. С това събитие авторът ще отпразнува 20 години от стъпването си на художествената сцена в България, както и 20 години от основаването на неговата авангардна група Da Small Tragoediaz. Малката ретроспективна колекция, която Манолов е събрал този път, презентира двете крайности на неговото творчество, двата полюса на професионалната му кариера – кавалетната, изложбена, авторска графика (за ценителите) и комерсиалната, поръчкова графика, която работи за клиенти. На откриването ще можете да чуете хард ембиънт саунд пърформънс на Манолов и негови приятели музиканти.

Повече за автора:
Теодор Манолов е роден в София на 6 август 1970. Средно образование завършва с отличие в СХУ за изящни изкуства Акад. Илия Петров през 1989, висше, отново с отличие – в Националната художествена академия, специалност “графика”, при професорите Петър Чуклев и Галилей Симеонов (1996).
В момента се занимава активно с лейаут и рекламен дизайн; сътрудничи с рисунки, илюстрации, стайлинг-решения, фотографии, дизайнерски проекти, комикси и статии на фирми и рекламни агенции (Комуникация 2002, SPT, Dart, Global Interactive и др.), издателства (Пан, Елемаг, Тангра ТанНакРа, Вагабонд Медия, Феники и др.) и илюстровани списания (FHM, Ритъм, M-teller, Дъга, Ина, Стандарт За ХОРАТА, Петрол, Мери, Море, Лидерите, Rolling Stone и др.), отговорен е за графичното оформление и уебсайта на списание Стандарт За ХОРАТА, дизайна на списанията За ХОРАТА КИНО, Море и цялостното художествено оформление на корпоративното списание на Мобилтел, работил е като художествен директор на корпоративното списание на Петрол АД и София Ърбън Тревъл Гайд и месечното издание Лидерите. Има дългогодишен опит като журналист и редактор.
Преподавал е пластична анатомия, перспектива, рисуване, графика (включително и дигитална), художествен компютърен дизайн, структурна комбинаторика и композиция в 51 СОУ с разширено изучаване на изобразително изкуство Елисавета Багряна (1996-2000), столичната Национална гимназия за изящни изкуства (2001-2003), Технологичното училище за електронни системи (2004-2005), художествения колеж Николай Райнов (2005-2006) и Националната художествена академия (2001). За първи път у нас въвежда презентации на свързан с творчески дисциплини учебен материал посредством компютърна техника.
Занимава се с научни изследвания върху историята и методологията на принтмейкинга и дигиталните технологии в книгоиздаването. Автор е на редица публикации по тези въпроси, излизали в печата в периода 1992-2007. Предстои му да защити докторска дисертация към НХА, катедра Графика, озаглавена Пластически, естетически и технологични специфики на традиционната и модерната литография.
Участва в общите и колективните графични експозиции и на международните биеналета в страната и чужбина. Организирал е няколко индивидуални изложби на гравюри и литографии. Занимава се активно с музика и синтетични пърформънси. Манолов е един от пионерите на електронната композиция и саунд-продукция в България с два официално издадени албума на сформираната от него експериментална формация Da Small Tragoediaz.

Изложба Tragoedia Mundi Re-Visisted на Теодор Манолов
Времетраене: 25 октомври – 7 ноември 2011
Място: галерия Аросита, ул. Врабча 12-Б
Галерия Аросита
ул. Врабча 12-В
Работно време 13–17 ч., четвъртък 11 – 16 ч.
тел. +359 2 989 60 50, +359 885 87 28 04
www.arosita.info
arosita@abv.bg

Сподели в: