Откриване на изложба "Цветовете на морето" на Веселин Чакъров

На 16 август, от 18:30 часа в галерия "Актив Арт" (Варна, ул. Дунав 5) ще се състои откриване на изложба – живопис "Цветовете на морето" на Веселин Чакъров.  Изложбата можете да посетите до 31 август 2012 г. 

„Изкуството не пресъздава видими неща; то прави нещата видими”
Паул Клее, „Творчески изповеди”

Теоретиците на културата дефинират началото на 21 век като време на „Новият реализъм” в традицията на реалистичното рисуване. Това е нов начин на възприемане на реалното и от точното пресъздаване на натурата се преминава към интерпратация на художествения образ. Което означава, че реализмът вече допуска идеализии, преувеличения и дори сюрреалистични деформации. Така се осигурява творческата свобода на автора, липсата на която при изобразяване на материята, е главен аргумент на критиците на този стил. Резултатът е, отбелязват изследователи, изключителен интерес към реализма във всички жанрове.
В контекста на тази ситуация се поставя експозицията „Цветовете на морето” на автора Веселин Чакъров, която включва трийсет живописни произведения, обединени от темата за морето. Сюжетите са фигури на общото – заливи, брегове, чайки, вълни, скали, мостове, плажни чадъри. Техниките, в които са реализирани са маслена живопис и акварел. В платната авторът е използвал колорит в по-плътни и дълбоко звучащи тонове, на места с екпресивни внушения. При акварелите светлината е съзнателно търсен момент, за да се постигне въздушна пространсвеност. Използвайки тези художествени средства авторът успява д предаде нюанси в цветовете на морето, които улавят различни му състояния и характери. Морето е предадено в студени – сини, зелени, виолетови цветове, също така и в топли – жълти и охра, защото реалистичните композиции позволяват да се постигне едно ново художествено изследване на пейзажа. Морето е символ на динамиката на живота, на преходното и вечното, то е вечният импулс.

Веселин Чакъров

Роден през 1972г. Завършил е ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”- факултет "Изобразителни изкуства", специалност живопис при проф. Александър Терзиев.

По – важни зяви:
– 1993 г. – изложба-живопис и рисунки, градска библиотека "Пенчо Славейков", Варна, България;
– 1999 г. – изложба графика-малък формат, галерия "Буларт", Варна, България;
– 2000 г. Участие в международното биенале на малкия формат (Miniare), Канада
– 2001г. – участие в 11-тото Международно биенале на графиката-Варна
– 2002г – изложба живопис – галерия”Артея”, Варна, България
– 2003 г- участие в 12-тото Международно биенале на графиката -Варна
– 2003 г –участие в Международна изложба графика малък формат – галерия Леседра,София
– 2004г. – участие в Международното биенале на хумора и сатирата, гр. Габрово
– 2006г.- изложба живопис – ГХГ”Борис Георгиев”,Варна, България;
– 2007,2008 –участие в комикс поредиците на издателство EECC comics и вестник „Стандарт”- „Царете на България” и „Българските войводи” (над 140 публикувани страници) – историческите книжки: Хан Аспарух, Цар Симеон, Цар Иван-Александър и Теодор Светослав,Чавдар войвода, Румена Войвода

– 2010г.-изложба живопис”Големият бряг”-галерия От-то,Варна; изложба живопис”6 Варненски художници” -ГХГ”Борис Георгиев”, Варна, България; участие в 8-ми международен комикс фестивал-Белград,Сърбия ; участие в III международна изложба на екслибриса, Истанбул,Турция
– 2011г.- участие в изложбата”Дипломите на ВВМУ”Н.Й.Вапцаров”- портрети на адмирал Ив.Вариклечков и на първите началници на ВВМУ, галерия От-то,Варна; участие в 16-тото Международно биенале на графиката-Варна
– 2012г.- илюстрации към поредицата „Бележити българи”(изд.”Илюстрована библиотека “съвместно с в-к “24 часа”)

Работи в областта на живописта, графиката, комикса. Учител по изобразително изкуство в ОУ”Добри Чинтулов”Варна: Годишна награда(2007г.) на кмета на Община Варна за учител с успешен старт в професията-до 35 г. Живее и работи във Варна.

Сподели в: