Откриване на изложба фотография на Зофия Ридет

Полски институт в София, Българска фотографска академия и Месец на фотографията Ви канят днес 06 юни 2012г., от 19:00 часа, в Централна минерална баня – София на откриването на изложба фотография на Зофия Ридет с участието на уредника Карол Южвяк. По време на откриването ще има прожекция на филма Безкрайността на далечните пътища… (реж. Анджей Ружицки, 28 мин.)

Зофия Ридет (1911-1997) – една от най-изтъкнатите личности в полската фотография. Черпи вдъхновение от репортажната фотография, модерната, портретната, макрофотографията. С помощта на фотографията се опитва да начертае портрет на обществото, най-вече селското.
Тя е автор на няколко значителни фотографски цикъла. От 1978 г. практически до края на живота си осъществява най-важното си творческо дело – цикъла Социологически записи, монументална документация на обществото в няколко десетки хиляди негативи.
Нейни работи присъстват в колекциите на редица полски музеи, а в света – в Музея за модерно изкуство (MOMA) в Ню Йорк , Центъра Жорж Помпиду в Париж, Музея за модерно изкуство в Киото, National Museum of Photography, Film and Television w Bradford (Англия).

Социологически записи” на Зофия Ридет е един от най-мощните цикли в полската фотография. Социологически по название, но в същността си емоционален, неопитомен. Той прилича на безкрайна върволица отминаващи фотографии – към които не можем да се върнем поради естествени причини. Снимки на селца, преди да ги погълнат язовирите, разговори с хора, обречени на скорошна смърт… "Записите" се разпростира във всички посоки, обхваща все по-нови територии, пипалата му на октопод посягат едновременно навсякъде. Тук има второстепенни линии, разклонения от централния цикъл: снимки на жени на прага на къщи, (…) портрети на папата, документации на изчезващи професии. Този проект (…) следва това, което виждат очите. Подхваща вътрешните меандри, напасва се към тях и заедно с тях напъпва, разцъфва, изпълва поредното пространство”. (Войтек Новицки)

Изложбата продължава до 25 юни 2012 г.

Още по темата:

Програма на Полския културен институт за месец юни 2012

Сподели в: