Откриване на изложба-керамика на Младен Баделски във Варна

На 17 юли (вторник) от 18:30 часа, в галерия "Актив Арт" (Варна, ул. Дунав 5), ще се състои откриване на изложба-керамика на Младен Баделски.

Изложбата ще можете да посетите до 2 август 2012г.

На старогръцки понятието „техне” означава изкуство, а „технитес” – изкусен. В това число наред с поета, музиканта, архитекта, торевта… е поставен и керамевсът – човекът, който изработва и изрисува керамиката. „Древните никога не са разделяли изкуството от производството и затова никога не са създали отделни думи за тях” – пише Робърт М. Пърсиг в „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет”. В този смисъл дарбата на ръката е да усвоява пространството, но тя го и преобразува, за да направи невидимите неща видими. Това се постига като авторът ни представя образи.

Чрез техниката на глината, водата и огъня Младен Баделски успява художествено да интерпретира образите на дървета, цветя, птици, пеперуди и котки. Това са и темите в експозицията, като акцентът е поставен върху идеята за лятото чрез цикъла „Череши”. Образите са издържани в естетиката на минимализма, за която са характерни лаконичност на формите, яснота на композиция и премерен колорит, и с характерните за автора моменти на илюстративност, се постига внушения за илюзорна реалност и за приказност.

Младен Баделски е роден през 1979 г. Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, където работи и живее. Представял е изкуството си в множество самостоятелни изложби в София, Пловдив и Кюстендил. С настоящата експозиция авторът гостува за втори път в галерия „Актив Арт”. През 2011 година изявата му беше включена в програмата на XX-тото юбилейно издание на Международния музикален конкурс “Откритие.

Сподели в: