Откриване на изложба живопис "Отклонение" на Атанас Андасаров

Представяне на изложба живопис на Атанас Андасаров от 11 до 31 юли 2012 година. Откриването на изложбата "Отклонение", ще се състои на 11 юли 2012г., от 18.30 часа в галерия „Арт Маркони" – гр. Варна( ул."Охрид"22).

Провокативно, но без претенции за оригиналничене е мотото, под което обединява колекцията за варненското си представяне Атанас Андасаров. Интуитивен, с изострено чувство за събития и заобикаляща действителност той реагира на случващото се, преосмисля, преживява и пренася случването на платната си. Пастелна, ярка или приглушено сетивна, неговата палитра овладява пространството без да го обяснява излишно. Останах впечатлена от достолепно разлятите парижки улици, свободно разположили по себе си старинните многовековни сгради и модерните допълнения към тях, като типични парижанки – с много премерен вкус и елегантност. Или оня извисил се по странен начин фенер, който не просто осветява, а дава очертание и осмисля пейзажа. Защо „Отклонение” цитирам автора :”Оригиналността на един автор се състои в степента на отклонението му от правилата”. Колко точно е успял да се отклони – ще видим на изложбата в сряда.

Ваня Маркова (галерия „Арт Маркони").

Атанас Андасаров за себе си: „Винаги съм се стремял цветът да бъде основен носител на идеята. Работя предимно живопис с маслени бои, а напоследък се върнах към водни техники – акварел, гваш, които бяха характерни за началото на моя творчески път. Те носят една свежест на усещанията, която ми се нрави. Напоследък се заигравам с едни пластически експерименти с ръчна хартия, а оттам крачката до чистото релефно разрешаване на плоскостта е къса. Тъй че материалът не е от решаващо значение, когато човек има какво да сподели и да го направи с радост.”

Бисера Йосифова – изкуствовед :”Всяка негова картина има предистория на преживяването, има своя извънстудийна съдба. Със самообладание на изследвач и градител той подбира, наслагва и съзижда банални и изключителни състояния. Такова отношение не търпи виртуозничене “по кожата на картината”. Той не би могъл да съществува в състояние на недостиг на реалност. Привидно нефигуративните мотиви са редуцирани късове действителност, доведена до чистите стойности на форма, цвят, светлина и пространство. Картините му издават самотата на съзерцателя, който сам гради видимостта, за да я превърне във втора, своя, по-истинска реалност. С цената на много жертви Атанас си осигури завидната свобода, недостъпна за мнозина – свободата на избора да бъде себе си. Дай боже всекиму да преживее на яве изгревите и залезите, сумраците, озаренията и просветите, в които Атанас Андасаров откри света и го превърна в картина.”

За Атанас Андасаров

Атанас Андасаров е роден на 18 декември 1949 година в България. Завършва Националната художествена гимназия в София през 1968 година.
Учи живопис в Националната художествена академия – София от 1968 до 1969 година. През 1973 година – завършва Дрезденската художествена академия – Германия, специалност живопис в ателието на професорите Кетнер и Мрожински.
Работи живопис, графика, монументални изкуства и инсталации.
От 1975 година Атанас Андасаров излага свои произведения в национални, групови и самостоятелни изложби в България и чужбина. Участва в редица международни симпозиуми по живопис – България, Русия, Гърция, Македония, Унгария, Франция, Сърбия и др.
Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Националната галерия за чуждестранно изкуство, Софийската градска художествена галерия, редица галерии и частни колекции в България, Австрия, Германия, САЩ, Китай, Кипър, Гърция, Холандия, Швейцария, Франция, Италия, Полша, Унгария и др.

Сподели в: