Откриване на изложбата "Човекът-константа" на Дечко Узунов и Атанас Яранов

Днес от 19:00 часа в галерия „Юзина” на ул. „Московска” 11 ще бъде открита изложбата „Човекът-константа”, която показва творби на Дечко Узунов и Атанас Яранов от колекцията на Георги и Емил Чушеви. Изложбата ще продължи до 30 май 2012 година.

В изложбата „Човекът-константа“ две от картините – „Портрет на момиче“ и „Фигура в контражур“ – с които е представен Дечко Узунов, са от 50-те години, а всички останали – от 70-те на ХХ в.. Сред тях особено впечатлителни са серията рисунки на голи женски тела (акварел, пастели) и т. нар. „илюстрации“, изпълнени с туш и акварел. Сред картините, с които е представен Атанас Яранов се открояват „Натюрморт“ (от неговото ателие) и една от типичните му деструктивни гротески на скелет на кон (от студентските му години), която показва началото на философията на част от неговото изкуството.

Куратор на изложбата е Теофана Лилкова: „Изложбата „Човекът-константа“ показва двама забележителни и твърде различни художници. Единият – елегантен по светски, нежен и дълбоко проницателен за човешката природа. Другият – патетичен, твърде драматичен в дълбочина. Именно това издига Дечко Узунов и Атанас Яранов до еталони на модерни новатори на съвременната българска живопис.”

Десислава Монева, художествен директор на галерия „Юзина”: „Заглавието на тази изложба – "Човекът-константа” задава определена представа за обхвата и визията на авторите. Имайки предвид широтата от теми, които Дечко Узунов и Атанас Яранов са интерпретирали, заглавията, които са използвали, разнообразието от идеи изразени чрез човешките тела в картините, сътворени през годините – тези творби са “пророческото” в творчеството на художниците.”

Още на Kafene.bg:

Откриха изложбата „Легенди от България” на Иван Минеков и Сули Сеферов в Европейския парламент

Изложба с непоказвани творби на Иван Андонов

Феерия от восък, звуци, багри и танц

Сподели в: