Откриване на изложбата "Полет в синьо" на Емилия Бояджиева

Днес 20-ти юли (вторник) от 18:30 часа в Арт галерия "Актив" (ул. “Дунав” 5) във Варна е официалното откриване на изложбата "Полет в синьо" на художничката Емилия Бояджиева.

Изложбата е част от съпътстващата програма на XXІV Международен балетен конкурс във Варна

Жан-Жорж Новер (29. ІV.1727-19.Х.1810), който остава в историята като най-големият реформатор на класическия танц , въвел характерните позиции на ръцете и краката, долавя че в балета има един чисто живописен елемент, който е в основата на въздействащата му сила: “Балетът представлява картина, или по-вярно ред картини, свързани с едно цялостно, определено действие. Сцената можем да разгледаме като платно, на което балетмайсторът запечатва своите мисли, посредством музиката, декорите и костюмите, дава на картината колорита, защото балетмайсторът е живописец!”. Изхождайки от своята концепция, че “танца трябва да се извиси до класическата трагедия” чрез основното изразно средство – движението, Новер реформира всички нива на сценичния език – танц, музика, костюм , пантомома. Костюмът се олекотява и се адаптира към образа, за да акцентира върху движението. Музиката също започва да се мисли като основа за движението и драматургията като подчертава жеста, пластиката и линията на движението.

Именно изобразяване на движението е постигнато в картините с балетен сюжет на Емилия Бояджиева. Движението в неговите разновидности – от цялостен разгърнат размах и високи скокове, през елиптично завършване на движението на ръцете и стегнати подскоци до паузите, който служат за подчерване на общото действие. Платната представляват фигуралните композиции от една или две фигури, влезли в изящен диалог. Те са живописно разработени чрез едри импресионистични мазки, лишени от детаила, за да внушат състоянието на тялото в пространството. Това състояние е напрегнато, когато персонажът е изправен пред дилема, съобразно драмартургичния сюжет или спокойно, когато е достигната развръзката и публиката е доведена до катарзис (по Новер балетът е изведен до трагедия, която води по пътя на пречистването чрез страх и състрадание). Интересното в работите на Емилия Бояджиева е модерната интерпретация на класическата тема балет. Тя е постигната посредством използването на колаж – хартия върху платно, нанасяне на златна боя във фона, разработване на диптих в топли (розови) и студени (сини) цветове, за да концепира една естетика, актуализираща по много съвременен начин темата за класическия танц.
Една друга тема, разработена в няколко платна, в експозицията е фламенкото и тангото. Чрез наситения колорит и лица, изразяващи вглъбеност (защото танца е инкарнация) се постига внушението за ритъм и движение. Напрегнатите и отсечени движения извикват у зрителят усещането за акустичен ефект – все едно чува характерното тропане, което в танца изпълнява ролята на ударни инструменти.
Способността на Емилия Бояджиева да предава танца със средствата на изобразителното кара изкуствоведката Пламена Димитрова – Рачева да напише “Балетната тема и танците “Фламенко”, “Танго” с движението на човешката фигура, състоянието й по време на танц са интригуващи за нея (Емилия Бояджиета – моя бележка) с цветността и пластичността. … Живописните й платна направиха впечатление с експресивен живописен език , с хармоничното излъчване на ритъм и пластика в изразните средства на танцуващите фигури.”

За автора:

Емилия Бояджиева е родена на 7 септември 1984 г. Завършва Национално Училище по изкуствата „Добри Христов”, гр.Варна в класа на Николай Русев и Великотърновския Университет „Св.Св. Кирил и Методий”, магистър специалност – живопис. Творчеството й е представено в множество самостоятелни и сборни изложби в страната и чужбина.
“Полет в синьо” е седмата й самостоятелна изложба и поредната експозиция, в която авторката изследва темата за танца след вернисажа “Балет” – 2009 г. в галерия Актив Арт и самостоятелната изложба “Балет” – 2009 г. в ГХГ “Борис Георгиев.”
Награди от :
Конкурс „Личността на XX век- европейски гражданин” – първа награда;
6-ти национален конкурс „Да спасим природата!”, първа Награда
Екологичен конкурс „Подводният свят на Черно море”, първа награда
Европейски международен конкурс „Живот във Вселената” –
първа национална награда за изкуство

Илюстратор е на девет книги.

Сподели в: